Här nedan kommer ni att kunna läsa våra nyhetsbrev.
2024-10-29
00:00
Gör läsningen lättare för barn och unga med Hegas ryggsäcksmodell! Avlasta och utveckla förmågorna avkodning, tolkning, motivation, arbetsminne och koncentration så blir läsarens ryggsäck lättare. Hur? Läs det här!
2024-10-15
16:42
Finns det en åldersgräns för högläsning? Jag har redan konstaterat att det absolut inte finns någon övre åldersgräns för att läsa högt eller lyssna på högläsning. Fem, 15 eller 95 år, att lyssna på en högläst bok växer man inte från. Men kan man vara för liten? När är det egentligen dags att börja högläsa för sina barn? Varför inte börja redan när bebisen ligger i magen?
2024-09-11
11:38
Har du tagit upp en text av Lovecraft för att kvickt lägga ner den igen? Då är du i gott sällskap. Vilken tur att Sofia Nordin gav sig på att lättläst-bearbeta Skräcken i Dunwich. Men hur gör man egentligen Lovecraft lättläst?
2024-09-09
17:05
I Skolbibliotek nu! förklarar Linnea Lindquist, rektor, och Jonna Bruce, skolbibliotekarie, hur du får skolbiblioteket på din skola att bli mer än bara ett rum med böcker. Utan att försköna verkligheten berättar Linnea och Jonna hur de lyckades göra skolbiblioteket till en pedagogisk funktion som idag älskas av både lärare och elever. Läs vidare för att få en inblick i hur Linnea fick sitt lärarlag att uppskatta och använda skolbiblioteket i sin undervisning.
2024-09-09
16:01
Kristina Göransson, lärare, och Britt-Inger, bibliotekarie, antog tillsammans utmaningen att vända den nedåtgående lästrenden hos ungdomarna i Svenstavik. Med utgångspunkt i ungdomarnas motorintresse och med hjälp av Sävaträsk-serien, medbestämmande och en hel del mutor lyckades de göra läsare av läsovilliga.
I EPA book club ? Metoder för en lyckad bokcirkel kan du ta del av deras erfarenheter och tips för hur du kan återskapa deras succé. Läs delar av kapitel 8 här på en gång så blir du en hejare på att hitta lösningar när budgeten står i vägen för ditt läsfrämjande!
2024-09-09
15:05
Behöver du inspiration för att utveckla ditt läsfrämjande arbete? I Läslust åt alla! har vi samlat kloka tankar, värdefulla erfarenheter och smarta tips från lärare och bibliotekarier runt om i landet. Läs vidare för att få redo på hur en mottagare av Svenska Akademins svensklärarpris jobbar!
2024-08-30
11:06
I en verklighet kantad av ständig uppkoppling och osäkra källor blir det mänskliga mötet allt viktigare. Som barn var det mötet och samtalet som väckte samhällsengagemang i Torsten Bengtsson. Det bär han med sig i böckerna om SPLEJ. 2024 fyller SPLEJ 10 år.
2024-08-28
11:25
ADAAM är en av de starkast lysande stjärnorna på svensk hiphophimmel. Kärleken till musiken har alltid funnits där. Men trots intresset för att leka med ord fanns inte samma motivation i skolan. Vad kan det bero på och hur kan vuxna peppa unga att fixa plugget?
2024-08-21
09:42
Röbäcks skola i Umeå saknar ett skolbibliotek. Trots det läser eleverna dagligen i skolan. Men på fritiden saknas läslusten. Det ska skolan nu ändra på ? genom att lägga läspussel. Och därför får de Hegas stipendium 2024!
2024-08-14
11:05
Källmedvetenhet lyfts i kursplanerna för svenska och samhällskunskap redan så tidigt som i lågstadiet och sedan hela vägen upp i högstadiet. Det är inte så konstigt när man tänker på det stora informationsflöde vi alla, stora som små, står inför dagligen. Att veta vem och vad man kan lita på är viktigare än någonsin.
Med Källa på det? och Du kan! Källkritik blir undervisningen rolig och effektiv!
2024-06-07
10:29
Undertecknad skriver (som bekant) blogginlägg och redigerar faktaböcker, men jag driver även Lättlästpodden tillsammans med min redaktörskollega Linnea. I skrivande stund har vi släppt 6 hela och 2 halva avsnitt och jag bestämde mig för att ställa Linnea mot väggen med några frågor.
2024-05-31
11:53
Du har säkert hört att högläsning är bra. Men har du egentligen fått veta varför? Högläsning har ingen åldersgräns, inga regler och är helt befriat från prestation. I alla fall för lyssnaren. Högläsning kan vara trygghet, nedvarvning, tidsfördriv och i allra högsta grad en stund för lärande. Många barn lär sig dessutom saker av bara farten när de blir höglästa för, och märker inte ens ansträngningen. Hur bra!?!
2024-05-24
11:00
Hegas bloggserie För skolbibliotekarien vänder sig framförallt till dig som är skolbibliotekarie i grundskolan. Ny på jobbet? Nyutexaminerad? Kanske är du till och med den första skolbibliotekarien på din skola någonsin? Det kan kännas överväldigande. Men ta det lugnt. Här kommer några tips (som jag gärna hade velat ha när jag tog mina första darrande steg i skolbiblioteket) på hur du tar dig an din nya roll och blir en fantastisk skolbibliotekarie som förändrar barns och ungas liv. Det är ett viktigt jobb, och du har chans att göra det. Lycka till!
2024-05-15
14:00
Läsning är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Vi tar till oss text genom ljudböcker, poddar, sociala medier, radio, teve och så vidare. Den som är trygg i sin läsning kan förstå och ifrågasätta informationen omkring sig för att bilda sig en åsikt – och argumentera för den. Starka läsare är därför mindre mottagliga för desinformation och fake news. Men det kräver övning.
2024-04-19
11:37
Många unga funderar över sin identitet och söker bekräftelse i populärkultur. Alla barn och unga ska, oavsett läsförmåga, kunna hitta böcker där olika könsidentiteter och sexuella läggningar normaliseras. Inför Internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi (IDAHOT) peppar vi med våra bästa queera boktips.
2024-03-22
16:00
Skolan ägnar mycket tid och kraft på att lära barn att avkoda text, men att lära sig läsa med flyt är bara början. Tolkning och läsförståelse är minst lika viktigt. Hur utvecklas läsförståelse och vad kan du som pedagog göra för att eleverna ska gå från läskunniga till läsare?
2024-03-20
10:40
I ett öppet brev till skolminister Lotta Edholm och regeringen skriver Silvia Ernhagen, Svensk biblioteksförenings generalsekreterare, och Hilma Olsson, förläggare på Hegas förlag, om vad som krävs för att satsningen på skolbibliotek ska slå rätt.
2024-03-04
14:14
Hegas bloggserie För pedagogen vänder sig framförallt till dig som är pedagog i grundskolan. På vilket sätt blir barn och unga bättre på biologi av att läsa en roman? Skönlitteratur främjar lärande i alla ämnen ? det är ingen nyhet. Men varför? Jag har dykt ner lite i frågan för att hitta svaren.
2024-02-28
10:27
Nu finns det nya spännande affischer med alla Hegas nyheter – och favoriterna, så klart. Du beställer affischerna på vår webb kostnadsfritt. Här kommer några tips på hur du som är lärare eller bibliotekarie kan jobba med affischerna.
2024-02-23
10:18
Väntan har varit lång och svår, men nu är nionde och sista delen av Amulett är här! Alla spända och otåliga läsare kan äntligen få sin belöning när Emilys många äventyr knyts samman. Och alla ni bibliotekarier som för länge sedan tröttnat på den eviga frågan om när nian kommer kan slutligen pusta ut … Men här kommer en liten treat till er: läsnycklar, escaperooms och tipsrundor! Gott och gratis!
2024-02-16
13:37
Hegas bloggserie För skolbibliotekarien vänder sig framförallt till dig som är skolbibliotekarie i grundskolan. Elever som har tillgång till ett skolbibliotek med en utbildad bibliotekarie presterar bättre i skolan och har högre måluppfyllelse. Det visar forskningen. Och jag hoppas verkligen att mina tio år som skolbibliotekarie hade någon slags effekt på de lärare och elever jag träffade. Men räcker det med att ha skolbibliotek och skolbibliotekarien på plats? Nej. Engagemang och aktivt arbete måste finnas på alla nivåer, från den enskilda skolbibliotekarien till politikerna i kommunhuset.
2024-02-12
11:45
Kazu Kibuishis berättelser är älskade av alla möjliga läsare, och flera Bokjury-vinster visar tydligt vad barnen tycker! Men vad är det som gör berättelsen så speciell? Hegas redaktion fick möjlighet att ställa frågan till Kazu själv under förra hösten. Så här lät det då.
2024-02-08
16:19
Du läsfrämjare. Du är en av de viktigaste personerna som finns. Och ditt läsfrämjande arbeta gör skillnad för läsare som blir sina allra starkaste läsande jag. Men visste du att det finns många sätt att läsfrämja på?
2024-02-06
15:32
Du får tid till eleven. Och eleven blir en starkare läsare. Våra läsnycklar är kostnadsfria, digitala och går att skriva ut.
2024-02-02
11:10
Det sägs att schackspel kräver bra kondition. Inte så konstigt eftersom det är vetenskapligt belagt att pulshöjande aktiviteter förbättrar både inlärning och koncentration. Det är också erfarenhetsmässigt belagt att fysisk aktivitet gör en trött i kroppen. Då kan det vara skönt att sjunka ner i sängen eller soffan med en bok. Att kombinera sport och läsning är alltså, hur man än ser på det, a match made in heaven! Här kommer våra bästa tips inför (läs)sportlovet!
2024-02-02
00:00
En del tror att det bara är den med lässvårigheter, dyslexi och koncentrationssvårigheter som behöver lättlästa böcker. Men så är det faktiskt inte. Oavsett hur god läsare du är kan det finnas texter eller ämnen som känns obegripliga. Och stunder i livet då hjärnan behöver en anpassad läsutmaning, eller ren avlastning. Eller situationer då du helt tappat läsmotivationen. För de flesta är lättlästa böcker vägen till läslust.
2024-02-01
10:51
Även om det definitivt kan kännas som att det borde vara olagligt. EliSophie Andrée låter Natta genomlida dumpning och hämnd i Girl gang 1 – Dumpad och hatad av alla. Lättläst om relationsdrama i tonåren!
2024-01-26
10:30
Det finns en anledning till att så många låtar och böcker handlar om kärlek. Om kärlek som smyger sig på eller slår ner som en bomb. Om kärlek mot alla odds eller kärlek som tar slut. Vi människor är gjorda för att vara med andra och mycket i våra liv kretsar kring kärlek och relationer. Men det betyder inte att det är enkelt och friktionsfritt – snarare tvärt om. Ibland står vi handfallna inför våra egna känslor. Hegas har böcker om alla typer av kärlek och nu har vi på redaktionen plockat fram våra bästa tips inför alla hjärtans dag.
2024-01-25
14:35
Supersnigeln Slemmo kommer få varenda slemtokig sexåring att börja läsa, tänkte vi. Och Dan Höjers Slemmo har blivit nybörjarläsarens bästa vän!
2024-01-04
11:32
Det finns oändligt skrivet om läsning, läsinlärning och läsförståelse. Och är du intresserad av eller jobbar med barns läsning känner du säker till en hel del av detta. Men jag ska försöka koka ner det till något som svarar på tre grundläggande frågor: Vad är läsning? Vad innebär det att vara en god läsare? Hur utvecklas läsförståelse?
2023-12-13
09:22
Sagor för barn på Hegas vis! Här har vi plockat fram våra lättlästa klassiska sagor till mer nutida varianter. Men de innehåller allt som en saga ska göra!
2023-12-12
11:31
Vinnarna i höstens tävling ”Läskalas” är korade. Grattis till Jättestenskolan i Grums, där 11 klasser på skolan firade med en läsdag under hösten.
2023-12-08
07:25
Jul och nyår kan vara en känslomässigt laddad tid, både för vuxna och barn. Förväntningar, förhoppningar och farhågor blandas i en enda röra och kan påverka både vardag och skola eller jobb. Men om det är en sak som funkar för att mildra effekten av röriga känslor så är det att prata om känslorna. Hegas faktabokserie Känslor kan vara en bra utgångspunkt för sådana samtal.
2023-12-06
13:28
Hegas bloggserie För pedagogen vänder sig framförallt till dig som är pedagog i grundskolan. Vi får ibland höra att lättlästa böcker inte passar som helklassläsning eftersom de är för enkla för de starka läsarna. Men vi håller inte riktigt med. Självklart ska de som kan läsa svårare texter utmanas med svårare böcker, men varje bok de läser måste inte vara en språklig utmaning. I det här blogginlägget reder vi ut hur du kan använda lättläst så att alla i klassen får behållning av läsningen.
2023-12-01
15:00
På SMHI:s snödjupskarta är nu hela Sverige – förutom en liten fläck vid Kungshamn och Lysekil – täckt av snö. Vilken grej! Det måste betyda att det är vinter. Och vinter är det som bekant länge i det här landet. För alla som inte gillar snö, mörker och kyla gäller det alltså att komma på lämpliga inomhusaktiviteter under de kommande fyra månaderna. Och vad är bättre att fördriva tiden med än en bok eller tre?!
2023-11-29
13:28
Hegas bloggserie För bibliotekarien vänder sig framförallt till dig som jobbar på folkbibliotek. Att vara ny på jobbet är … mycket. Det är kanske en ny stad, nya kollegor, nya arbetsuppgifter och om du precis tagit examen är det dessutom ett helt nytt yrke. Det finns tusen och en saker att tänka på och det är omöjligt att vara expert på dem alla från början. Därför tänker vi hjälpa dig med något som vi kan väldigt bra – nämligen allt som rör lättlästa böcker för barn och unga.
2023-11-22
00:00
Nästan ingenting annat skapar så mycket förväntningar och förhoppningar som julen (utom möjligtvis sommarsemestern). Barn skriver önskelistor och föräldrar slår knut på sig själva för att återskapa den perfekta julen, år efter år. Varför då inte hellre ta paus från julstöket med en bok om andra som lyckas, eller misslyckas, med sina julfiranden? Här hittar du sju lättlästa boktips som gör julen lite ljuvligare. Dessutom en massa kul tips att prova för dig som vill göra det där lite extra för att väcka läslusten i jul!
2023-11-10
11:15
Oavsett om du är bibliotekarie, pedagog eller förälder kommer du någon gång försöka få ett motsträvigt barn eller ungdom att läsa. En del behöver övertygas att läsa en viss bok, andra behöver lockas att läsa överhuvudtaget. Så hur kan du gärna för att få barn intresserade av läsning?
2023-10-26
15:50
Läsfrämjande arbete – vad är det? Vem gynnar det och hur gör man? Sätt dig i din skönaste läsfåtölj och låt dig inspireras av tips och idéer på hur du kan främja läsningen i ditt skolbibliotek!
2023-10-26
14:19
Hurra för regeringens beslut om att satsa på bemannade skolbibliotek! Hurra för skolbibliotekarien! Vi är så glada att vårt och många andras arbete för att lyfta frågan om bemanning äntligen bar frukt. Men vad händer egentligen nu? Här på Hegas gör vi ett djupdyk på Skolbibliotekets dag.
2023-10-20
00:00
Svårt? Nej, enkelt! Dessutom berör varje bok i Rymdklubben E.T en hel del centralt innehåll i Lgr 11 när du använder dig av Läsnycklarna. Häng med!
2023-10-16
13:06
Det här med skräck är ofta en vattendelare. En del älskar det, känslan av kalla kårar i nacken eller när det nästan vänder sig i magen av pirr eller äckel. Andra tycker det är obehagligt och har inget behov av att bli skrämd, oavsett om det är blodigt splatter eller krypande thriller. Men för många som inte läser så mycket kan skräck vara en väg in i litteraturen.
2023-10-16
10:55
Läslovet ligger runt hörnet och årets tema är vänlighet! Här kommer våra bästa boktips på temat vänskap och några idéer för hur du väcker läslust. Att vara vänlig kan handla om att hålla upp dörren för den som går bakom, eller att tacka när någon håller upp dörren åt en. Men det kan också vara att ställa upp för någon som blir retad eller fråga hur någon mår. Eller att tipsa om en riktigt bra bok för att göra någon annan glad. Här kommer våra bästa boktips om vänskap.
2023-10-03
16:08
Hegas bloggserie För pedagogen vänder sig framförallt till dig som är pedagog i grundskolan. Färre barn och unga läser på sin fritid. Barn och unga har allt sämre läsförståelse! Skolan måste få fler barn och unga att bli godkända i svenska … Alla som arbetar med barns och ungas läsning och utbildning möter uttalanden som de här nästan dagligen. Så vad kan vi göra åt det? Här kommer några tips på hur du kan inspirera dina elever att läsa mer!
2023-10-03
14:51
Läslust-muffinsen gjorde succé på Bokmässan 2023. Här skriver du ut dem för att fylla ditt klassrum eller bibliotek med hyllningar till läsfrämjare!
2023-09-06
08:11
Ett nytt läsår har just börjat och det betyder inte bara att det är 125 000 barn som går till skolan för första gången, utan också att det nu finns en massa föräldrar vars barn gått över från förskola till skola. Ett stort steg, många frågor och kanske lite oro. Hur ska läraren hinna med alla? Kommer mitt barn att klara sig? Hur blir det med läsningen? Vi kanske inte kan svara på alla frågor, men vi kan reda ut en del om läsning i alla fall!
2023-09-05
13:07
Hegas bloggserie För skolbibliotekarien vänder sig framförallt till dig som jobbar på skolbibliotek. En väldigt rolig och viktig uppgift du har som skolbibliotekarie är att prata läsning och böcker på föräldramöten. Skolan är viktig för läsutvecklingen, men föräldrarna är ofta ännu viktigare. Har du aldrig varit med på ett föräldramöte och känner dig lite osäker på vad du bör säga? Här kommer lite hjälp och tips på vägen!
2023-09-01
08:56
Årets Hegas stipendium går till Lukas Renklint, lajvpedagog på en specialskola i Stockholmsregionen med fokus på npf och funktionsnedsättning. Där får varje elev avsatt tid för att lajva med Lukas. Men det finns såklart också en baktanke – att väcka läslust.
2023-08-22
11:46
Hegas bloggserie För bibliotekarien vänder sig framförallt till dig som jobbar på folkbibliotek. Jag vet att bibliotekarier är en otroligt kompetent yrkeskår som mycket väl kan sköta sin egen omvärldsbevakning. Men jag vet också att tiden inte alltid räcker till och då är det skönt att få några tips längs vägen. Så här kommer en liten guide till hur du kan hålla koll på vår lättlästa utgivning för barn och unga.
2023-08-15
15:37
Även om alla barn inte ska bli programmerare när de blir vuxna behöver förstå att digitala verktyg går att styra och påverka. Men den digitala världen är så mycket mer än bara programmering. Låt böcker väcka nyfikenheten kring programmering, spelutveckling och digital kompetens.
2023-08-10
12:55
Barn gör inte vad vi säger åt dem att göra – de gör vad vi gör! Du har säkert hört det slitna uttrycket många gånger förr, men det ligger något i det. Känns det motigt att tjat inte har någon effekt? Försök se det som en komplimang: barn och unga uppfattar vad vi vuxna gör som viktigt. Om vi visar dem att läsning är viktigt bara genom att själva läsa blir det enklare att prioritera den egna läsningen. Bli en läsande förebild! Här är 5 tips på hur!
2023-08-08
11:14
Hegas bloggserie För pedagogen vänder sig framförallt till dig som är pedagog i grundskolan. Tillhör du en av de lyckliga lärare som har en skolbibliotekarie på din skola? Grattis! Har hen dessutom tillräckligt mycket arbetstid för att hinna mer än att bara assistera vid in- och utlån i skolbiblioteket? I så fall är det snudd på din plikt att utnyttja hens kompetens och hitta samarbetsformer som gynnar dina elever. Och dig!
2023-06-22
09:00
Camilla Jönsson är författaren som älskar att inspirera barn och unga till eget skrivande. Med författarbesök och skrivarworkshopar diskuterar de svåra ämnen utifrån Camillas böcker och lär sig bygga upp en berättelse på ett roligt och kreativt sätt. Det väcker nyfikenhet och läslust!
2023-06-14
09:30
Lättläst väcker läslust! Minska motståndet mot läsning genom igenkänning och ämnen som intresserar. Locka med epa, kärlek och skräck. Redaktionen har samlat 5 lättlästa ungdomsböcker för dig att tipsa vidare om.
2023-06-09
10:30
Vinnaren i vårens Hegas-tävling är utsedd och vi vill gratulera klass 5 på Bokenäs skola i Uddevalla! Årets tävling handlade om att skriva fanfiction och det gjorde klassen på Bokenäs skola med en lite speciell twist.
2023-06-05
08:26
Hegas bloggserie För skolbibliotekarien vänder sig framförallt till dig som jobbar på skolbibliotek. I januari 2023 fick skolminister Lotta Edholm en 70 meter lång namninsamling av oss på Hegas. Fler än 1600 lärare, skolbibliotekarier, barn, förlagsfolk och helt vanliga dödliga hade skrivit under vårt krav på att alla elever ska ha ett bemannat skolbibliotek. Men skolbibliotek har ju diskuterats i evigheters evigheter. Varför är det så? Och varför händer inget?
2023-06-02
16:05
Gillar du att lyssna på ljudböcker? Det är du inte ensam om. Kulturnytt i P1 presenterade i april en undersökning som visar att ca 37 % av befolkningen lyssnar på ljudböcker ibland. Men en jämförelse med tidigare undersökningar visar även att allt fler av de som lyssnar på böcker också läser på papper. Lyssnandet gör alltså inte nödvändigtvis att pappersläsandet minskar. Något att tänka på såhär inför sommarlovet när barns och ungas läsning ofta går ner.
2023-05-30
09:01
Forskning visar att serier lockar till läslust. Bildstöd och filmiskt berättande gör många läsare mer motiverade. Men motivation är inte enda anledningen till att serier borde få mer uppmärksamhet och högre status både i och utanför klassrummet.
2023-05-03
12:21
Hegas bloggserie För bibliotekarien vänder sig framförallt till dig som jobbar på folkbibliotek. Att biblioteket ska erbjuda lättlästa och tillgängliga böcker för både barn, unga och vuxna är det väl ingen som ifrågasätter. Läsning är för alla! Men att hitta och välja ut lättlästa böcker till biblioteket kan vara en utmaning. Vi hjälper dig att orientera dig i lättlästdjungeln!
2023-04-25
11:22
Det finns en värld bortom vår. Den är digital och lockar många unga. Många vuxna skräms av ökande skärmtid, men det finns faktiskt tecken på att de digitala möjligheterna väcker läslust och skrivande – genom fanfiction.
2023-04-25
10:30
Studier visar att homo-, bi- och transsexuella i större utsträckning än heterosexuella lider av psykisk ohälsa och stress. Men vad kan vi göra åt det? Ett svar är representation. Att synliggöra hbtq+-personer i litteratur och göra dessa böcker tillgängliga för alla gör att fler unga känner sig inkluderade. Här hittar du lättlästa, hbtq+-vänliga boktips från Hegas.
2023-04-21
16:52
Hegas bloggserie För pedagogen, vänder sig framförallt till dig som är lärare och jobbar i grundskolan. Hegas gör muffins – det vill säga roliga, lättlästa och härliga böcker som ska väcka läslust hos de barn och unga som helst inte läser. Men det hindrar såklart inte dig som är lärare att använda våra böcker i klassrummet. I undervisningen, som högläsning eller när hela klassen ska läsa samma bok. Här får du veta hur!
2023-04-03
11:43
Begreppet livslångt lärande har varit i ropet många år vid det här laget och används i alla möjliga sammanhang. Men vad betyder egentligen livslångt lärande, vad innebär det för individen och hur hänger det ihop med lättläst från Hegas?
2023-03-14
14:52
Vi människor älskar superhjältar – deras förmågor, styrka och vilja att göra världen till en bättre plats. Och vad är bättre att läsa om än något som vi älskar. Sätt böcker om superhjältar i händerna på läsovilliga elever och ge dem både en flykt från verkligheten, en känsla av hopp och en förebild att relatera till. Dessutom finns det många roliga projekt att koppla till superhjälteläsning. Här får du tips både på böcker och aktiviteter!
2023-03-01
15:45
Deckare och thrillers är de mest populära bokgenrerna för vuxna. Och även när det kommer till tv-serier verkar vi älska att sitta som på nålar och se någon annan lösa brott. Och kanske försöka komma på lösningen före kriminalaren, journalisten, åklagaren eller vem nu hjälten är. Barn och unga skiljer sig inte från oss i den här frågan. Lättlästa deckare och spänningsböcker är perfekta för att väcka läslust.
2023-02-24
14:04
Ett rafflande lättläst äventyr med både hjältar, aliens och rymdpirater. Det väntar i boken Flugo möter alienzz. Helene Larsson har testat att arbeta med läsnyckeln till boken i läroplattformen MeraHegas. Helene summerar: –Eleverna uppskattar särskilt att de själva kan välja hur de svarar på frågorna!
2023-02-22
11:36
Anders Blentare delar sin tid mellan att spela teater på olika skånska scener och att skriva böcker för Hegas. Han tycker det är en perfekt blandning av jobb att ibland få sitta ensam på sin kammare och skriva, och ibland få leka, uttrycka sig och skapa tillsammans med andra. Det kan låta som väsensskilda yrken men den gemensamma nämnaren är texten. Och, mer specifikt, kärleken till texten.
2023-02-21
16:03
För att bli en läsare behövs både tillgång till böcker och förmåga att läsa dem. Men även om böckerna finns och är tillgängliga på alla sätt man kan tänka sig, så uppstår inte alltid läslust. För att böcker verkligen ska nå sina läsare och väcka deras läslust behövs det någon som hjälper dem hitta, våga och orka öppna en bok. Det är här ni förmedlare kommer in!
2023-02-21
13:55
Smaka lite på ordet: läslust. Har det inte allt? En allitteration, koppling till litteratur och något gott och härligt. Vad som upplevs gott och härligt skiljer sig såklart från person till person, men få tackar väl nej till muffins. Hegas inställning är att böcker ska vara just som muffins – snygga att se på, himmelskt goda och aningen beroendeframkallande. De ska vara ren och skär läslust!
2023-02-09
16:41
Läsnycklar ger mer än bara läsförståelse. De öppnar också upp för ämnesöverskridande undervisning och gör läsningen mycket roligare.
2023-01-30
13:00
Den 30 januari överlämnar Hegas en 70 meter lång pergamentrulle till skolminister Lotta Edholm. Rullen innehåller ett brev, undertecknat av över 1600 personer, som uppmanar skolministern att bemanna Sveriges skolbibliotek.
2023-01-25
00:00
Känner du också kärlek i luften? Lagom till alla hjärtans dag kan du väcka den pirriga läslusten med ett kärleks-bokbingo. Du kan enkelt skriva ut brickan och dela ut på biblioteket, i klassrummet eller hemma.
2023-01-17
10:41
Möter du elever som inte hittar en enda bok de vill läsa? Som med emfas säger att ”Det FINNS INGA bra böcker!”? Som nobbar alla dina förslag, hur peppig du än är, tills du är redo att kasta ut ungen med huvudet före?* Vi på Hegas menar att det aldrig är kört och att varje läst bok – kort, lång, grafisk serie, fakta – är en bra bok!
2023-01-16
00:00
De positiva effekterna av läsning är många. De vanligaste argumenten är kanske utökat ordförråd och en förbättrad fantasi. Men läsning lägger inte bara grunden för vår kommunikationsförmåga utan fungerar också som ett livslångt verktyg för att minska stress och hjälpa oss fatta beslut i svåra frågor.
2022-12-16
16:54
Rektorns röst om skolbiblioteks roll är avgörande. Det påverkar hur hela skolan ser på läsning. Hegas träffar en rektor vet precis hur man tar vara på skolbibliotekariens kompetens utanför bibliotekets väggar.
2022-12-02
11:58
Fabler, sagor, serier – otaliga böcker genom tiderna har innehållit djur i olika former. Särskilt i barnböcker. Tre hästar, Piratapor och Flugo är exempel på Hegasböcker där förmänskligade djur är huvudpersoner. Och nu har det kommit en ny hästbokserie från Glimma-författaren Marie Helleday Ekwurtzel. I Hästarnas värld berättas historien ur hästarnas perspektiv.
2022-11-30
16:05
Vissa elever läser en fysisk bok medan andra läslyssnar på en iPad. I Emelie Nyléns klassrum är det ingen ovanlig syn. Läslyssningen är en naturlig del av undervisningen – för ALLA elever.
2022-10-17
14:37
Under årets bokmässa i Göteborg samlade Hegas in namnunderskrifter för att uppmärksamma frågan om skolbibliotekariens roll i skolan. Vi tror att bemannade skolbibliotek är en förutsättning för en likvärdig skola. Nu hoppas vi att den 60 meter långa rullen, med underskrifter från omkring 200 personer som håller med oss, ska få politiker att vakna och göra bemannande skolbibliotek till det nya normala. Forskning visar att läsande elever har större studiemotivation och får bättre betyg. Och eftersom fler elever blir läsare om de har ett bemannat skolbibliotek blir det helt enkelt lättare att klara skolan för de som har en skolbibliotekarie som resurs!
2022-10-03
11:42
Det finns alltså många anledningar till att sätta skräck och rysligheter i handen på barn och unga i din närhet. Och nu med mörker, höst och Halloween i antågande får du 13 (!) tips på lättläst skräck!
2022-10-03
11:27
Den här gången är det våra nya serier Droners och Gamer som har fått bidra med sina motiv. Sätt upp dem på biblioteket eller i klassrummet och låt dem inspirera till läslust! Du kan välja om du vill visa hela höstens utgivning eller den stora bilden. Har du inte hunnit beställa dem än är det bara att klicka dig in på hegas.se. Och precis som vanligt är affischerna helt gratis!
2022-09-13
18:49
Om du älskar romantiska filmer med lyckliga slut, verkar det då troligt att du i första hand väljer misär eller splatterskräck när du funderar på vilken bok du ska läsa. Troligen inte. Barn fungerar på samma sätt som vi vuxna i detta. Gillar barn att se action vill de troligen läsa actionfyllda böcker. Gillar barn sport kanske de också vill läsa om barn som sportar. Föredrar de fantasyfilmer är det kanske en fantasybok de borde få i händerna när de frustrerat utbrister att det inte finns några bra böcker. Så för barnet som bara vill spela skärmbaserade spel är det kanske en bok om just spel som öppnar deras ögon för litteratur. Här kommer ett gäng heta spelbaserade boktips.
2022-09-02
12:54
I Askersunds kommun finns ett stort intresse för motorer. Detta vill bibliotekarierna Lisa Bagger och Malin Räftegård ta vara på. Med hjälp av Hegas-stipendium drar de i gång ett läslust-projekt där ungdomarna erbjuds böcker om motorkultur och EPA-traktorer.
– I och med att motorkulturen är så stor i kommunen kan vi nå många ungdomar på detta sätt. Vår förhoppning är att böckerna ska skapa nyfikenhet, bli ”en snackis” och kanske på sikt öka läslusten hos ungdomar. Det är en förhoppning, naturligtvis, men väl värt ett försök, säger Lisa och Malin.
2022-09-02
09:33
Hegas förlag kan stolt presentera … Läslust åt alla! Vår första alldeles egna tips- och tricksbok för pedagoger och bibliotekarier är äntligen här. Fin och peppig och alldeles otroligt snygg! Om vi får säga det själva.
2022-09-02
08:30
Äntligen är alla boknördars årliga folkfest tillbaka, efter två år av öken. Hegas kommer såklart ha en monter dit ni kan komma för att prata läslust och lättläst med oss. Vi älskar när ni berättar för oss både vad vi gör bra och vad vi borde göra för att bli bättre! Håll utkik efter våra färgglada hoodies i myllret eller leta upp vår monter A01:12!
2022-09-01
18:57
Skruvade böcker väcker läslust! Det oväntade i böckerna fångar läsarens intresse och visar världen från nya perspektiv. Dessutom kan skruvade versioner av klassiska sagor få barn och unga att läsa klassikerna. Hegas redaktion har tagit fram 5 tips på våra mest skruvade böcker. Garv utlovas!
0 kommentar(er)
2022-06-27
13:23
Sommar, sommar, sommar! Under sommarlovet kan allt hända. Du kan rädda bin, leta efter sjöodjur eller hitta en sommarflört. Här är fem lättlästa böcker att sluka under ledigheten.
2022-06-23
13:46
Hur viktigt är representation, egentligen? Och hur snackar man om vikten av läsning med ungdomar? Det diskuterar författaren Pär Sahlin och ungdomsbibliotekarien Martin Bensch i ett samtal om representation, demokrati och ungdomslitteratur.
2022-05-31
15:14
Högläsning, bildstöd och bokryggspoesitävlingar. Skolbibliotekarien Anette, högstadieäraren Sara och specialläraren Johanna delar med sig av sina superknep för att väcka läslust.
2022-05-30
13:32
Det är såklart roligt att barnen läser, men visst känns det lite trist att aldrig kunna skylta med de där bästa böckerna? De som knappt hinner landa på återlämningsvagnen innan de är utlånade igen.
2022-05-19
14:10
Fyll ungdomshyllan med feelgood! Under våren lättläst-debuterar författaren Therese Henriksson med ungdomsserien Doften av drömmar. Det är en somrig feelgood-serie om vänskap, nyfunnen kärlek och massvis med bakning.
2022-05-13
19:32
Fotbollsträning och läsning går hand i hand. Det tycker eldsjälen Collins Luther Zola, som erbjuder ett helhetskoncept med läxhjälp på fotbollsklubben Flemingsberg United FC. Ett projekt som handlar om allas rätt till läsning och kunskap – oavsett var man bor.
2022-03-28
13:15
Har ni läst alla böcker i Lilla skräckbiblioteket och vill testa era kunskaper? Vi har gjort en rafflande tipsrunda med nio frågor som alla handlar om böckerna i serien. Skriv ut och sätt upp och låt eleverna utmana sig själv eller varandra i sagokunskap.
2022-03-28
00:00
Det finns inget bättre än boktips! Här tipsar Karin, Elin, Emma, Hilma och Elise om sina favoritböcker just nu. Hittar du någon ny favorit?
2022-03-23
09:39
Ufospanarna är den senaste delen i serien om spanarvännerna Malva och Hanna som nu ger sig ut på ett nytt spännande äventyr. Vi passade på att ställa 3 frågor till författaren Annika Widholm!
2022-03-22
08:52
Finns det något mer underbart än att möta en alldeles nybliven läsare ? någon som har alla böcker framför sig? Oändliga världar och underbara äventyr väntar bortom bokens blad. För nybörjarläsaren är det viktigt att sänka tröskeln in i läsningen och att bygga självförtroende. Då blir det lätt en bok till. Och en till. Och ... ja, du fattar.
2022-03-08
13:29
Under sommarlovet tappar nästan varannan elev i sin läsförmåga. Mest tappar de som har det svårast med sin läsning. Därför initierade läsfrämjaren Anneli Glamsare Läsa Äger i Botkyrka. Ett läsprojekt där skola, biblioteket, fritids och ferieungdomar samarbetar för att skapa ett lässug som håller sommaren ut.
2022-03-04
10:44
Eftersom jag själv är gammal fortbollsspelare var det väldigt roligt att läsa och ta fram Läsnycklar till Sanja-böckerna. Hon är väldigt stark och stolt men också sårbar, även om hon själv inte vill erkänna det.
2022-02-17
14:18
Här kommer 7 tips på lättlästa böcker med pojkar som huvudpersoner. Pojkar i knölig vänskap, pirrig förälskelse eller svettiga fotbollsmatcher. Vad tipsar du vidare om?
2022-01-27
15:14
Historiska barn- och ungdomsböcker lär oss att se vår samtid i ljuset av vår historia, säger litteraturvetaren Helene Ehriander. Det rustar den unga generationen att själva påverka sin framtid.
2022-01-13
15:42
Att arbeta med innehållet i böckerna ger dina elever ytterligare en dimension i läsningen. Du som lärare får möjlighet att lyfta frågor om ämnet eller, som i Läsnyckeln till Röda kappan, en strategi för att skriva.
2021-11-29
11:20
I Hegas vårtävling -21 efterlyste vi ett nytt mysterium till Splej-gänget. Klassläraren Anna Markman var en av deltagarna med sin klass på Vitalisskolan. Här berättar hon hur tävlingen blev tidningsartiklar och en bilduppgift.
2021-11-22
10:16
Psykologen Liv Svirsky är känd för sina böcker om barnpsykologi. Under hösten debuterar hon på Hegas med en lättläst faktaserie om grundkänslorna, som direkt vänder sig till barnen. I Rädd och Arg lär sig läsaren att förstå sina egna känslor. Liv vill normalisera samtalet om känslor och livet som människa.
2021-11-18
16:06
Vilken bok skulle du ta med dig till yttre rymden? Det fick ni bestämma i Hegas hösttävling. Grattis till klass 2B på Byskolan som vinner en klassuppsättning av Uppvaknandet!
2021-11-15
00:00
Framtidens böcker ska bli ännu mer tillgängliga! Här får du tre perspektiv på läslyssning. Jakob driver arbetet på Inläsningstjänst (ILT), Helena använder sig av e-böcker med textmedföljning i klassrummet och författaren Daniel Åberg skriver gripande berättelser i ljudformat.
2021-10-25
08:35
Mörkret sänker sig, regnet piskar mot fönstren och alla vill bara kura med filt och varm choklad. Just när dina elever – och du – tror att ni inte kommer klara en dag till ser ni ljuset i tunneln – läslovet! En underbar chans att stanna inne men drömma er ut genom berättelser från alla världens hörn. Skulle någon mot förmodan inte ha lust att läsa hela veckan kommer här några tips på aktiviteter att ta till.
2021-10-19
11:19
Greta Thunbergs globala skolstrejk visar på det stora samhällsengagemanget bland dagens barn och unga. Hur kan du stötta den unga drivande generationen? Ett knep är att erbjuda faktaböcker och skönlitteratur om demonstrationer, ett annat är att låta barnen bli grävande reportrar. Vi har samlat de bästa tipsen!
2021-10-12
13:19
Locka till läsning med genrehjul eller bokbytardagar! Specialläraren Helen, förskolläraren Maria och läspedagogen Jenny delar med sig av sina superknep för att väcka läslust.
2021-10-08
14:21
Barn har rätt att påverka samhället – det säger barnkonventionen. Här är fyra boktips som startar samtalet om demokrati, inflytande, yttrandefrihet och demonstrationer.
2021-09-30
13:14
Ja, science fiction är ständigt efterfrågat på lättläst-hyllan. Camilla Linde ändrar på det med den lättlästa serien Den längsta resan. Ett spännande rymdepos llustrerat av Marvel-illustratören Maria Fröhlich.
2021-09-21
13:52
Vet du vad som sänker tröskeln till läsningen? Läslust. Vet du vad som väcker läslust? Rätt bok på rätt nivå till rätt läsare. Men varför tjatar vi om att läslust sänker tröskeln till läsningen?
2021-09-17
14:12
En ljudbok ska gripa tag i lyssnaren. Vi har bett vår ljudboksexpert Elin plocka fram de bästa och mest populära ljudböckerna för barn i olika åldrar. För 6–8 år är det tydligt att rysligheter och skräck lockar mest. Mellanåldern verkar föredra äventyr och humor. Och de äldsta gillar dystopier och vardagsdramatik. Här kommer 9 lättlästa ljudböcker för barn som är riktigt svåra att slita sig ifrån!
2021-09-03
10:25
Under hösten välkomnar vi fem sprillans nya serier till Hegas. Låt barnen läsa om klimataktivism, fotboll, orker och … potatis?! Japp, du hörde rätt.
2021-08-20
10:19
Tre bibliotekarier delar med sig av ett superknep var för att locka till läsning. Från litteratur överallt till högläsning ... Häng med och få inspiration!
2021-08-09
11:17
Under hösten släpps Camilla Jönssons nya skräckroman Vild Ilska. Det är den första delen i serien Fenomenet. En serie som blandar svåra personliga dilemman med övernaturliga krafter och våld. Redaktionen fick chansen att ställa 3 frågor till författaren!
2021-06-29
16:08
Letar du efter Hegas vårkatalog 2021? Leta inte längre! Här är den digitala varianten du kan bläddra i, ladda ner och skriva ut. Varför inte mejla den till din skolbibliotekarier, läraren som letar efter skräck eller ditt bibliotek?
2021-06-11
15:27
Lättlästa böcker väcker både läslust och öppnar dörren för läsningens mängdträning om du frågar oss. Men är det bara barn och unga med dyslexi som behöver lättlästa böcker? Nej, det finns andra grupper som har stor nytta av lättläst.
2021-06-10
13:25
Grattis till Voxnadalens gymnasium i Edsbyn som vinner Hegas stipendium 2021! Med projektet VI LÄSER OCH BOKTIPSAR TILLSAMMANS! ska det leda in ungdomarna på skolan in i en läsande värld. Vi fick chansen att ställa några frågor till gymnasieskolans skolbibliotekarie Anette.
2021-05-26
09:28
I Hegas vårtävling 2021 fick ni i uppdrag att hjälpa Splej-gänget lösa ett nytt mysterium. Ni skickade in nästan femtio bidrag! Helt galet. Alla bidrag lästes av Splej-författaren Torsten Bengtsson som till slut valde en vinnare. Det blev ”Mysteriet med hackarna” som kammade hem seger. Grattis Klass 5 på Husensjö skola!
2021-05-06
11:11
Att bjuda in till författarbesök är ett sätt att väcka läslust. Äntligen får barnen ett ansikte på sin favoritförfattare! Dessutom inspirerar det både till att läsa böcker och att skriva egna berättelser. Författaren till Spanar-serien, Annika Widholm, har lång erfarenhet av just detta. Hur lyckas man egentligen med ett författarbesök? Annika har en massa tips!
2021-04-19
10:46
Det är viktigt att introducera och prata om olika typer av facklitteratur, anser Cilla Dalén, skolbibliotekarie på Enbacksskolan i Stockholm. Genom bokprat och traditionell bibliotekskunskap väcker Cilla läslust till faktaböckerna. Dessutom är hon aktiv i nätverket Gläfs, som diskuterar användningen av facklitteratur i skolan.
0 kommentar(er)
2021-04-15
10:55
Alla elever har rätt att få en likvärdig undervisning om sexualitet, identitet och relationer. Någon som är van vid att arbeta inkluderande i sexualundervisningen är Anna Ahlund, legitimerad lärare och författare till Våga Längta-serien. I april får böckerna sällskap av Våga längta värderingsspel, ett verktyg för dig som vill arbeta kring frågor runt lust, sex och relationer på högstadiet och gymnasiet.
2021-04-08
16:42
Barnens Romanpris i Karlstad är ett bokpris som involverar hela 27 klasser och 4 bibliotek, med 600 anmälda elever inom kommunen. De jobbar med 5 olika titlar i olika svårighetsgrad och genre, där bland annat Åsa Storcks Alice i Stratford är nominerad! Hegas träffade bibliotekarierna Maria, Susanne och Johanna från Karlstad bibliotek som delade med sig av framgångsreceptet!
0 kommentar(er)
2021-03-16
00:00
Sävaträsk är en ungdomsberättelse om kärlek, epa-traktorer och en orättvis vuxenvärld. Författaren Pär Sahlin lyckas att få läsaren att både skratta, rodna och känna igen sig. Men hur är det att skriva lättläst om epa-äventyr på landsbygden? Pär svarar!
2021-02-26
11:54
Den prisbelönta barn- och ungdomsförfattaren Maj Bylock är en av Sveriges främsta läsfrämjare. Under sin livstid revolutionerade hon inte bara läromedelsböcker, utan skrev också tidlösa skönlitterära böcker. Dessutom tillgängliggjorde hon klassiker för en hel generation av yngre läsare genom sina återberättade äventyrsklassiker. Hon var alltid mån om barnens bästa och såg dem som huvudpersoner. Men hur lät det hemma? Hegas åkte till Karlstad för att träffa Maj Bylocks dotter Maria Bylock Bergström.
2021-02-08
11:21
Det är viktigt att du erbjuder böcker till barn med berättelser som de kan känna igen sig i och som vidgar barns förståelse av sin omvärld och sig själva. Med det sagt vill vi på redaktionen ge dig 3 tips på normbrytande grafiska romaner!
0 kommentar(er)
2021-02-02
08:30
Skådespelaren Anders Blentare debuterar som författare hos oss på Hegas. Han har skrivit böckerna om Sanja. En serie som rymmer både svettiga, snabba fotbollsmatcher, tjafs på skolgården och rivalitet. Redaktionen ställde en massa frågor till debutantförfattaren!
2021-01-21
10:43
På tåget hem från Bokmässan i Göteborg 2013 började Marie Helleday Ekwurtzel knåpa på karaktärer till Glimma-serien. Och vet du vad? I år släpps den tionde boken med barnens favorithäst! Hurra! Men finns Glimma på riktigt? Och var får Marie sin inspiration ifrån? Redaktionen ställde en massa frågor till den hästtokiga författaren.
2020-11-22
08:02
Bingo! Bokbingo är ett lekfullt sätt att väcka läslust. Nu när julen är här har vi tagit fram en bokbingobrickan med jultema. Du kan enkelt skriva ut brickan och dela ut i klassrummet, biblioteket eller hemma.
2020-11-10
10:56
Jolanta Nilsson prioriterar den lustfyllda läsningen och hennes sagostunder har gjort succé på skolbiblioteket Alfabetan med barnens favoritfluga Flugo! Mycket tack vare hennes förmåga att skapa rekvisita med enkla medel och engagera barnen i berättelsen. Och det behöver inte vara svårt, så länge du har lite av barnasinnet kvar.
2020-11-05
09:59
I de flesta klassrum finns det idag elever som talar mer än ett språk, något som kräver ett inkluderande arbetssätt men också individanpassad undervisning. Men hur går det till i praktiken? Camilla Jönsson har god erfarenhet av att undervisa elever med olika språkliga bakgrunder, och hennes utgångspunkt är enkel – det som gynnar flerspråkiga elever gynnar alla elever.
0 kommentar(er)
2020-10-20
13:27
Nu är äntligen Hegas höstaffischer här! Har du beställt dem än? Det är två omslag från Zombien Zom och Creepy. Sätt upp i biblioteket eller klassrummet och inspirera till läslust! Om du vill vara ännu mer kreativ med affischerna, vill vi ge dig 5 knäppa sätt du kan använda affischerna i klassrummet på.
2020-10-14
08:00
QR-koder, appar, lärplattor, böcker och pennor. Helen Larsson tycker om att kombinera det digitala med det analoga, eller som hon kallar det: arbeta digilogt. Men hur använder du egentligen den digitala tekniken på bästa sätt? Och behöver du verkligen fler appar? Helen har lärt sig med åren och delar här med sig av sina bästa tips!
0 kommentar(er)
2020-10-08
11:26
Vad innebär egentligen gamification? Hur kan spel kombineras med Hegas nya klassiker Oliver Twist? Skolbibliotikarien Tobias Gard vet hur man väcker barnens engagemang och skapar intresse för böcker – ibland genom att låta barnen jaga skurkar på en spelplan.
0 kommentar(er)
2020-09-28
14:05
Det är viktigt att alla elever har med sig ett källkritiskt förhållningssätt. Men hur kan eleverna egentligen öva på det? Ett av de bästa sätten att träna källkritik är att ta på sig reporter-rollen. Hegas har nu släppt SPLEJ-reporterblock, i sann SPLEJ-anda. Dina elever = världens bästa reportrar!
0 kommentar(er)
2020-09-18
09:00
Lärare och bibliotekarier vittnar om hur eleverna fastnar och slukar flera böcker på rad om zombies, vampyrer, spöken eller andra rysligheter. Pirret i magen håller i sig, kanske är lampan tänd ibland om natten, men läslusten är väckt och förhoppningsvis lever den kvar livet ut.
0 kommentar(er)
2020-09-13
15:25
Hurra! Regeringen har beslutat att alla lärarstudenter från och med hösten 2021 ska få kompetens att undervisa om sex och relationer. Alla elever har rätt att få en bra undervisning om identitet, sexualitet och relationer men undervisningen brister idag. Varför? En anledning kan vara att lärare idag inte har rätt kompetens eftersom ämnet inte ingår i lärarutbildningen.
2020-08-31
08:00
Är du på jakt efter böcker till nybörjarläsare i åldern 6 till 8 år? Då har du hamnat rätt. Vi på redaktionen har valt ut fem titlar i fem olika Hegas-nivåer! Våra nivåer finns till för att du ska kunna sätta rätt bok på rätt nivå i rätt barns händer. På så sätt blir läsningen lustfylld.
2020-08-21
13:38
Alla ska kunna hitta en bok som är lätt och lustfylld att läsa. Även en faktabok ska engagera läsaren till att utmana sig, testa nya saker och förstå sin omvärld bättre. Det är därför vi tog fram Utforskaren, Hegas nya lättlästa faktaserie med egen nivåsättning.
0 kommentar(er)
2020-06-17
14:42
Stallarholmsskolan i Strängnäs får Hegas Stipendium 2020! Läsprojektet på skolan har till syfte att uppmuntra eleverna i årskurs F-6 att våga byta både genre och författare. Dessutom ska fysisk aktivitet involveras i projektet.
2020-05-29
08:49
Peter M. Eronson är från Göteborg men bosatt i Ambjörnarp. Han är översättare till böckerna En Minecraft-zombies Dagbok 1 – Mitt liv som zombie och En Minecraft-zombies Dagbok 2 – Ett jätte-stort problem. I september kommer även den tredje boken i serien, Minecraft-zombies Dagbok 3 – Zombie-semester. Dessutom har han översatt första boken i en helt ny spännande och skruvat rolig bokserie som också kommer i september, Xander och de regnbågs-kräkande enhörningarna – Magi stinker!.
2020-05-26
15:58
Klass 6C från Internationella Engelska Skolan vann Hegas tävling med Ondskans pöl av Eldorado Ketchup! Grattis till vinsten!
0 kommentar(er)
2020-03-31
11:27
Kävlinge kommuns skolbibliotekarier hjälps åt att sätta ihop både klassuppsättningar och lärarhandledningar. Idag finns handledningarna tillgängliga för alla och används och uppskattas av människor över hela Sverige. Startskottet för samarbetet och de uppskattade verktygen var en teaterföreställning. Sju år och flera böcker senare fortsätter de att arbeta som ett team.
2020-03-31
11:14
En komradio sprakar till och någon frågar någonting om mat och krokodiler i samma mening. Det är inget man hör så ofta på en redaktion för lättläst men på Tropikariet i Helsingborg är det vardag. Här kombineras teori med praktik, och Charlotta Strid Pålsson och Johnny Möllerström menar att det är just upplevelsen som gör att det man läser får fäste och blir begripligt. Här blir fakta man lär sig i klassrummet verklig.
2020-03-31
11:01
Den 14 oktober 2019 delade Göteborg stad ut årets årkurs 3-bok. Boken var SPLEJ – Mysteriet med häxan av Torsten Bengtsson. En av dagens talare var Anna Månsson Nylund. Hon har själv använt boken i sin undervisning och vet hur du jobbar medvetet och engagerande med läsning i klassrummet.
2020-03-31
10:24
Fatta grejen med ... är Hegas humoristiska faktaserie. Illustrerad, lättläst och underhållande om pirayor, spindlar och mycket mer!
2020-03-17
11:28
Vad händer när du arbetar läsfrämjande över flera gränser? Kanske blir det en fysisk bok! Boken Rimlikt är en del av projektet Selmas Ettlingar som Malin Edgren drivit tillsammans med första klass på Hultbergsskolan i Karlstad.
2020-03-05
08:57
När Cecilia Sundh var 6 år hamnade hon en dag på fel buss. En obehaglig händelse som Cecilia aldrig skulle glömma. Många år senare skulle den ofrivilliga utflykten bli en berättelse som andra kunde känna igen sig i. Det blev den första boken om Lisen.
0 kommentar(er)
2020-02-27
13:21
Klass 2 på Viktoriaskolan högläste Älgpojken i klassrummet. Vinds äventyr på forntiden väckte en hel del frågor hos eleverna. Varför kallas Vind för älgpojken? Och vad är det egentligen med den där älgen? Och kanske viktigast av allt, finns det fler böcker? För att få svar på sina nyfikna frågor kontaktade klassen författaren Cecilia Sundh. Läs hennes svar om den norrländska stenålderspojken Vind och hans äventyr.
2020-02-24
13:11
Hon är författaren till När allt förändras, älskar skräckromaner och tjuvlyssnar på människor i tunnelbanan för inspiration. Emma Frey-Skött är författaren som började skriva böcker av en slump. Nu vill hon göra böckernas äventyr tillgängliga för fler.
0 kommentar(er)
2020-02-07
12:56
Patric Nyström och Per Demervall har tillsammans skapat berättelserna om Lisa & Max. Patric skriver och Per illustrerar. Förutom att de jobbar ihop är de också riktigt goda vänner. Men hur började allt?
2020-01-22
12:39
Utanför plan är en serie om basket, men kanske ännu mer om relationer, lust, längtan och att våga vara sig själv. Böckerna lyfter både sex och samtycke men också hur alla tycker om olika saker och har olika typer av lust och längtan. Hegas frågade bibliotekarien Denise Kylvik vad hon tycker om den svettiga basketserien.
0 kommentar(er)
2020-01-21
15:50
Det enkla svaret på den frågan är att barn och unga vill läsa skräckböcker. Det lite längre svaret på frågan handlar kanske istället om varför just skräck är så lockande eller vem som borde läsa skräck. Och måste skräck nödvändigtvis vara läskigt för alla – eller ens läskigt alls? För att verkligen kunna svara på det ställdes frågan till någon som vet mer. En person som arbetar nära de barn som verkligen älskar just skräck.
0 kommentar(er)
2020-01-21
14:17
Vissa barn älskar faktaböcker och slukar allt som kan svara på deras frågor eller berätta hur någonting fungerar, ser ut eller kom till. För andra är fakta bara information som staplas på hög och något som är svårt att känna lust kring. Kanske är det för att det inte ges lika mycket utrymme för fantasi? Men så behöver det ju faktiskt inte alls vara! För även när det handlar om fakta, så kan du med hjälp av fantasin göra det riktigt spännande, tokigt, roligt och lustfyllt. Hegas tipsar om fem sätt att göra faktaläsningen rolig(are)!
0 kommentar(er)
2020-01-09
14:48
I det läsfrämjande arbetet med en generation där social interaktion sker hela tiden måste också läsningen bli social. Det säger forskaren Leslie B. Preddy. Unga engageras av litteratur om de får samtala om den och om det innebär en social aktivitet. Men hur gör man läsningen till en social aktivitet då? Och vad betyder det egentligen när man pratar om social läsning? Här får du 4 tips!
2019-12-19
16:02
I samtal om hur man främjar läslusten och får barn eller elever att läsa mer, eller överhuvudtaget, dyker ordet tröskelbok ofta upp. En tröskelbok kallas också för ingångsbok, och är precis som det låter en ingång till läsningen och en bok som sänker tröskeln för läsaren. Men varför behövs de och vilka böcker är egentligen tröskelböcker?
2019-11-28
13:51
Stallet och hästarna hade en viktig och positiv inverkan på Camilla Jönssons egen psykiska hälsa som ung. Därför blev stallet också en naturlig plats för hennes nya serie att utspela sig i. ”Det enda som hjälper” är hennes tolfte bok som författare och med den vill hon sätta ord på de svåra känslorna och ge hopp till de som drabbats av självskadebeteende.
2019-11-21
13:55
Den 14 oktober 2019 utsåg Göteborgs stad årets årskurs 3-bok. I samband med tillkännagivandet hölls en inspirationsdag för de som arbetar i årskurs tre, eller på bibliotek i Göteborgs stad. Årets bok var Splej, mysteriet med häxan av Torsten Bengtsson. Under November delades boken ut till tusentals barn i Göteborg. Några fick till och med besök av häxan Baba Gaga själv! Och du? du har väl inte missat att det kommit ännu en bok om SPLEJ va?
2019-11-15
09:43
De flesta av oss minns säkert hur läraren eller bibliotekarien brukade läsa för oss, några av oss hade kanske även föräldrar som läste högt ur en bok. Det är tur det, för högläsning är viktigt! Men varför är det egentligen det?
0 kommentar(er)
2019-11-07
13:13
Jag heter Kristina Holmqvist och jag arbetar som lärare i Hässleholm där jag bland annat arbetar med ungdomar som har läs- och skrivsvårigheter. Jag ser det som en förmån att få ge dessa elever en fantastisk läsupplevelse. Det är främst därför jag har varit delaktig i att skapa och utforma läsnyckeln till Superhuman - Utan vingar. Vilken superkraft skulle du vilja ha? Min superkraft skulle vara att få alla elever att bli goda läsare! Är det rentav möjligt, med superkraftsknep som Hegas Läsnycklar?
2019-11-07
11:45
Anna Kindblad och Helena Möllerström jobbar i en särskild undervisningsgrupp för elever med språkstörning. Eleverna går i årskurs 4–6 och för Anna och Helena är kommunikation och språk en del av vardagen. Baserat på elevernas behov behöver de ibland ta fram anpassat läromaterial och alternativa verktyg. Ett av dessa verktyg är bildstödet som de skapat till Lilla Skräckbibliotekets Skruvade sagor.
2019-11-07
11:32
Anna Ahlund och Anna Jakobsson Lund , två författare som har en sak gemensamt, de skriver båda om sex. Genom sina böcker vill de erbjuda ungdomar en trygg och verklighetstrogen plats att utforska sin sexualitet på. En plats som kittlar fantasin och där samtycke är sexigt. Men hur är det egentligen att skriva lättläst om sex? Och varför är det så viktigt?
2019-11-07
09:41
Pedagogerna på Västra Berga i Helsingborg storsatsar på skönlitteraturen i klassrummet för de allra yngsta, årskurs F-3. Genom bokpåsar, temaveckor, teater och diskussioner väcker de intresset för böcker och uppmuntrar barnen till att lära av varandra.
2019-10-25
11:37
Idag är det den internationella skolbiblioteksdagen. Den instiftades av International Association of School Librarianship för att uppmärksamma hur viktiga skolbibliotek är. Skolbiblioteken är en viktig pedagogisk resurs som hjälper elever att bli bättre läsare och informationssökare – vilket också gör dem till aktiva samhällsmedborgare. Det är ett stort ansvar och alla som jobbar med skolbibliotek förtjänar ett stort tack för sin insats!
2019-10-23
12:04
Läslovet är här, en hel vecka av läsning och äventyr. För det bästa med berättelser är att äventyret går att uppleva var man än är, och oavsett om det regnar, snöar eller är strålande sol. Här kommer några tips på extra bra berättelser som passar både den som vill sätta stämningen inför Halloween, den som vill spendera en hel vecka i stallet och den som precis börjat knäcka läskoden. Vilket äventyr vill du ge dig ut på?
2019-10-10
08:43
Anette Helgesson är bibliotekarie på Bollnäs bibliotek i Hälsingland och hon älskar att hitta rätt bok till rätt person. ”Alla har rätt till makten att förstå” är namnet på den kampanj som Bollnäs bibliotek nu driver som ett sätt att uppmärksamma lässvårigheter – och de har använt sig av minst sagt kreativa metoder.
2019-09-20
09:03
MeraHegas är din digitala verktygslåda för att öka läslusten och läsförståelsen i klassrummet. Dessutom innehåller tjänsten en härlig mix av temaboxar som hjälper dig att arbeta ämnesöverskridande med läsningen. MeraHegas är framtaget av legitimerade lärare och är kopplat till Lgr 11 och erbjuder ett varierande och kreativt utbud – allt för att kunna anpassas till just dina elever.
2019-09-12
14:32
Vilken bok som blir en klassiker vet vi först efter att den faktiskt blivit det. En klassiker fångar nya läsare genom flera generationer och har en berättelse som kan kännas igen oavsett hur lång tid det är sedan den skrevs. När en klassiker bearbetas är det därför viktigt att behålla känslan av originalet, det gäller även om boken är en grafisk roman.
2019-09-12
11:09
Charlotte Cederlund är en författare med mycket fantasi och fler idéer än hon har tid att skriva ner. Hon älskar fantasy, det hon vill säga med sina berättelser blir starkare när hon slipper anpassa sig till verkligheten. Charlotte är själv bosatt i Skåne men skriver böcker om samer och de mörka skogarna i norr – hur blev det så?
2019-08-30
13:16
Jack Werner är bland annat känd från Creepy-podden och Metros Viralgranskaren. Han älskar en bra historia men tycker att det är viktigt att vara källkritisk. Men hur lär du dig egentligen att vara det? Och hur avgör du om det du läser är sant? Jack delar sina bästa tips.
0 kommentar(er)
2019-08-16
12:53
Hans Albin Larsson är professorn i historia som faktagranskat böckerna På plats i tiden. I det här fallet handlar faktakollen om en rimlighetsbedömning. Han har helt enkelt kollat om berättelsen stämmer med det vi vet om historien. Men varför är det så viktigt att kunna sin historia och vad innebär det egentligen att vara aktivt historiemedveten?
2019-08-16
08:43
Marie Helleday Ekwurtzel växte upp i Helsingborg men har bott i både Jönköping och Milton Keynes i England. Hon är utbildad informatör och har bland annat jobbat med att texta dokumentärfilm. Idag jobbar Marie med barnböcker, något som alltid varit en dröm för henne. Marie är författaren bakom både Glimma och Rymdklubben E.T, två helt olika serier. Från stallet till rymden - hur blev det så?
2019-08-09
10:24
När Cecilia Sundh undervisade om forntiden insåg hon att många läromedel fokuserade på södra Sverige. Nästan ingenstans gick det att hitta spännande litteratur om hur livet i norr såg ut. Så hon skrev berättelsen om Älgpojken, den lilla stenålderspojken på tio somrar som räddades av en älg. Böckerna blandar fakta med äventyr och berättar om stenålderslivet i norra Sverige.
2019-07-11
10:26
Erika Eklund Wilson är illustratören och formgivaren som tog steget att också bli författare. Hennes serie om Lisa och fjordingen Hallon är populära böcker som berättar om livet i stallet, någonting som Erika själv kan relatera till.
2019-07-11
09:57
Torsten Bengtsson jobbade tidigare som specialpedagog och sedan nästan 20 år tillbaka är han även författare. Det var eleverna han mötte i skolans värld som inspirerade honom till att skriva böcker för barn och ungdomar. Torsten Bengtsson gillar inte ordet lättläst även om många av hans böcker är skrivna med ett lite enklare språk.
2019-07-10
12:49
Anna Jakobsson Lund har så länge hon kan minnas satt ihop historier för att roa sig själv. När hon var liten skrev hon mycket och drömde om att bli författare. En dröm som tappades bort bland allt som hör vuxenlivet till, men vid 30 år tog hon upp den igen – denna gången på allvar.
2019-06-28
16:34
Läsglädje får dig att läsa mer. När du läser mer blir du en bättre läsare. En bättre läsare vågar läsa och förstå texter som känns svåra eller inte är riktigt lockande. Det är skillnad på en text du måste läsa och en text du vill läsa. För att motivera dig till att läsa den första måste du känna att du kan.
2019-06-20
14:54
Sommarboken på biblioteken under sommarlovet är ett av alla sätt att hålla läslusten uppe mellan terminerna. Det är inte alltid lätt att få barn och ungdomar att prioritera läsningen när det finns annat som lockar – men det är viktigt!
2019-06-14
13:57
Med projektet ”Att läsa i skolan för att läsa i livet” får Spångholmsskolan i Bara 2019 års stipendium. Projektet syftar till att inspirera ovana läsare i nionde klass till att läsa mer, även utanför skolans väggar. Detta genom att inreda inbjudande läsrum, lyssna på elevernas önskemål och ge dem möjligheten att vara allra först med en bok.
2019-05-28
15:31
Wafaa Sulaiman som själv flytt från Syrien vet hur det är att vara ny i ett främmande land. Idag jobbar hon på Malmö stadsbibliotek och brinner för att lära ut svenska till arabisktalande barn och ungdomar. Enligt henne är språket viktigt för identiteten. Och böcker hjälper individen att förstå det nya samhället.
2019-05-24
16:28
Lättläst handlar inte bara om att skriva sagor för barn, det handlar om att göra svåra ämnen lätta att förstå och böcker lätta att läsa. Att en bok är lättläst hindrar den inte från att behandla avancerade ämnen. Vi vet också att motivation krävs för att en läsare som har det kämpigt med läsningen ska komma igång. Eftersom sex är något som de flesta ungdomar funderar kring och är nyfikna på tror vi att det kan locka till läsning. Samtidigt kräver det sin författare för att det inte ska kännas sunkigt.
2019-05-16
13:43
Tobias Gard är född 1981 och bor med sin familj i Trollhättan. Han har alltid skrivit och som liten hittade han på äventyrsberättelser om tomtar, häxor och troll. Idag jobbar han som skol- och ungdomsbibliotekarie. Hans största intressen är böcker, film och musik – och så smågodis förstås.
2019-05-09
14:43
Läslusten är viktig för demokratin säger Susanne Behrendtz, legitimerad lärare. Därför är det viktigt att hjälpa barn att komma dit i sin utveckling, att de kan läsa vissa texter av lust och andra utan motstånd. För Susanne handlar läslust om lusten till nya upplevelser, världar och tankesätt. Men hur gör man egentligen för att öka läslusten hos eleverna?
2019-05-02
11:15
Idén till Link-systemet föddes ur Jan Kjærs kärlek till serier. Han såg ett samband mellan bild och text som kunde hjälpa läsaren att avkoda svåra ord och undvika vilda gissningar när ett svårt ord dyker upp. Men Link-systemet är mer än bara bilder i en lättläst bok, Jan Kjær har tagit det ett steg vidare.
2019-04-23
11:41
Idag är det internationella Världsbokdagen, en temadag som uppmärksammar både boken och upphovsrätten. Inspirationen kommer från Katalonien i Spanien där man ger bort en bok till någon man tycker om i samband med skyddshelgonet Sankt Görans dag. Här på Hegas anser vi att starka läsare formar framtiden – alla ska få samma möjligheter att bli just starka läsare.
2019-04-18
08:48
Klassiska böcker blir ofta mer än bara en bok. De blir filmer, popkultur och en stor gemenskap. De fångar ofta inte bara läsaren för stunden utan för resten av livet. De är också ett perfekt sätt att ta sig an en ny genre. Nu invaderar fler klassiker Hegas och den här gången är det spännande sci-fi av H.G Wells som väcker läslusten.
2019-04-11
10:25
Det närmar sig sommar och Cecilia Sundh ser fram emot att spendera den hemma där hon gärna skrotar runt och fixar i trädgården, läser böcker eller badar. Den här sommaren har hon dessutom en ny familjemedlem att spendera tid med, nämligen den östsibiriska lajka-valpen som flyttar in under våren. Skriver gör hon också, helst liggandes.
2019-03-26
10:10
Författaren Stina Jonsson har skrivit böckerna om Ella och Alex, en serie för lågstadiet. Stina bor på Kållandsö i Vänern med sin man och fyra barn. Just nu söker hon efter vårtecken i trädgården och inväntar med blandade känslor årets första tur med segelbåten som köptes förra sommaren.
2019-03-19
10:26
Det behövs fler lättlästa berättelser om kvinnliga superhjältar. Superhjältarna fascinerar oss och har alltid gjort. Kanske tilltalar de tonåringen eftersom en superkraft kan verka vara ett lätt sätt att få ordning på livet. Men är det verkligen så enkelt?
2019-03-13
14:46
Människan är har alltid berättat historier och de har använts i allt från underhållning till religiösa texter och gamla folksagor. Redan innan vi hade utvecklat skriftspråk berättade människor för varandra om myter, legender och historier som de hört sina förfäder berätta om. Det var så de gamla välkända sagorna hölls vid liv så att bröderna Grimm slutligen kunde skriva ner dem.
2019-03-05
10:29
Starka tjejer kräver starka förebilder. Precis som det behöver finnas exempel i alla verksamheter och myndigheter, i filmer och i musiken måste det finnas barn- och ungdomsböcker
0 kommentar(er)
2019-03-05
09:57
Susanna Svensson är född 1982 och bor i Halmstad tillsammans med sin sambo. Till vardags arbetar hon på Stadsbiblioteket och på fritiden skriver hon barn- och ungdomsböcker. Hegas har gett ut hennes debutbok Är vi på riktigt? och Susanna hoppas på att få fler böcker utgivna i framtiden.
2019-03-05
09:53
Nu har min tid här som praktikant här på Hegas sakta men säkert börjat lida mot sitt slut och därför sitter jag här och grunnar på mitt sista blogginlägg. Det finns säkert många tankar jag har haft som jag inte lyckats skriva ner eller förmedla ut till er som läser. Men såhär mot slutet tänker jag att jag i alla fall ska försöka sammanfatta mina tankar kring den upplevelse jag har fått här.
2019-02-27
11:32
Att jobba läsfrämjande handlar till stor del om att främja läslusten. Att gå från läskunnig till att identifiera sig själv som läsare kan vara en väldigt lång resa att ge sig ut på. Extra långt känns det om man har det kämpigt med läsningen. Vi har samlat 3 knep som ökar läsfrämjande.
2019-02-14
14:41
Layla Ahmed arbetar som lärare och undervisar i Sfi. I sin undervisning växlar hon mellan svenska och arabiska. För henne är modersmålet mer än ett språk – det är en väg till förståelse för såväl andra språk som andra människor och kulturer.
2019-02-13
10:15
Hej du nyfikna läsare! Den här veckan har jag fått arbeta en del med bakside- och säljtexter. Det intressanta med det här är att det är sånt som vi fått öva på under utbildningens första termin. Trots det känns det ändå som att jag kikar på det för första gången.
2019-02-12
13:16
Sociala medier för ökad läslust? Varför inte! Barnboksjakten är Instagram-kontot som började som en digital läslogg på Instagram för barnen i familjen. Under hashtaggen#bokhyllanhärhemma skapar de ett eget digitalt bibliotek som samlar över 200 böcker som finns i hemmet.
2019-02-07
11:58
I Rinkeby driver Socialförvaltningen, Kulturförvaltningen och Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning projektet Läslust i Rinkeby från hösten 2018 till och med våren 2021. Valet av plats för projektet föll på Rinkeby på grund av det höga antalet elever med låga skolresultat. Samtidigt finns det barn som inte får högläsning på svenska hemma, vilket är viktigt för läsförmågan, eftersom andra språk pratas i hemmet.
2019-02-07
11:33
Vem är Pär Sahlin? När började han att skriva? Och varför är det simningen Nadir älskar? En sak är säker. Pär Sahlin tycker väldigt mycket om Nadir.
2019-01-31
15:56
Jasmine här igen med senaste nytt från redaktionen. Det här är minst sagt en spännande arbetsplats att vara på. Vi sitter på Mindpark, ett kontorshotell i Helsingborg som ligger precis vägg-i-vägg med Campus.
2019-01-28
15:44
Jasmine heter jag och kommer under de nästkommande veckorna att praktisera på Hegas. Detta innebär att jag bland annat kommer göra ett antal gästinlägg här på sidan som ger dig en inblick i hur magisk, kul och (ibland) byråkratisk förlagsvärlden kan vara. En så kallad behind-the-scenes, om inget annat! Kul va?
2019-01-24
08:59
Genom sina författarbesök inspirerar Pär Sahlin elever till att skriva sina egna berättelser. Själv har han bland annat skrivit de omtyckta böckerna om Nadir och är en uppskattad författare av många, men även en författare kan ha det kämpigt med att skriva ibland.
2019-01-10
13:37
Helene Karlsson jobbar som skolbibliotekarie på Stanstorpsskolan och Mellanvångsskolan. Hon erkänner för oss att hon faktiskt inte ens läste reglerna till Lilla Skräckbibliotekets Skruvade sagor innan hon delade ut en uppgift till eleverna. Istället dök hon och eleverna rakt in i sagornas land och lät fantasin flöda!
0 kommentar(er)
2019-01-10
11:13
Redan som barn läste Annika Widholm mycket och tänkte att det vore roligt att jobba som författare. Agnes Cecilia, en sällsam historia av Maria Gripe var en favorit och också en stor inspirationskälla till hennes egen debutbok.
2019-01-09
14:17
Amulett-älskare, se hit! Det här är en serie för er. Elena Potatis har precis flyttat till Oldmill och hennes nya granne verkar lite konstig. Pojken heter Zick och är ännu märkligare än vad Elena först trodde - han kan nämligen se och prata med både spöken och monster.
2019-01-09
14:05
Skruvade sagor är ett kortspel som på ett pedagogiskt och lekfullt sätt skapar förståelse för hur en saga är uppbyggd, främjar fantasin och låter dig träna på att återberätta dina egna historier. Spelet kan spelas på många olika sätt, här finns det rum för att vara kreativ! Alla korten utgår från den populära serien Lilla Skräckbiblioteket.
0 kommentar(er)
2018-12-18
16:01
Österportskolan i Malmö drar igång projektet Bokklubbar för årskurs 5. I årskursen finns cirka 75 elever som kommer att delta i en bokklubb var om 6-7 elever. Tanken är att väcka läsglädje genom den gemensamma aktiviteten och boksamtal enligt Aidan Chambers modell.
2018-12-18
14:36
Klass 2A, Uppsävjaskolan, vann Hegas höst-tävling 2018 med den riktigt läskiga spökhistorian Den huvudlösa dockan. Men hur gick det till? Det är svårt nog att skriva ensam ... Vilken tur att Louise Andersson, deras lärare kunde svara på våra frågor!
2018-12-06
15:10
När rapporterna om bristande läsförståelse började komma ställde många sig frågan ”Hur löser vi detta?”. För att få läsförståelse krävs det att du läser och för att vilja läsa krävs det läslust. Men hur skapar du läslust? Och vilka böcker är egentligen bäst för ändamålet – fakta eller skönlitteratur?
2018-11-06
13:09
Cecilia Sundh är varsam men rakt på sak om övergrepp, skuldkänslor och frysreaktioner i boken ”Tusen gånger om” för tonåringarna. Här ger hon oss en inblick i tankarna och arbetet kring boken.
2018-11-06
12:07
I en värld som blir alltmer polariserad, där människor allt mer delas in i vi och dem, blir det allt viktigare att lyfta fram enskilda individer och deras känsloliv.
2018-11-06
11:58
Är vi på riktigt och Den rätte för min syster är två härliga feelgood-romaner som handlar om just kärlek ur två klassiska perspektiv: den första förälskelsen och kärlek med förhinder.
2018-10-30
16:12
På plats i tiden av Åsa Storck är faktagranskad av Hans Albin Larsson, professor i historia. Vi passade på att fråga honom om hans uppdrag!
2018-10-22
10:55
Om skolan involverar skolbiblioteket i sin verksamhet finns det mycket att hämta för både elever och lärare. Förutom att elevernas språkutveckling blir bättre blir de även bättre läsare och informationssökare. Lärarna kan få hjälp med att till exempel utbilda i källkritik, hitta nya spännande böcker och olika sätt en kan läsa på.
2018-10-09
09:37
Elisabeth Klevborn, specialpedagog, berättar varför läslyssning utvecklar språket och ordförrådet. En fördel med att lyssna och läsa samtidigt är att alla elever kan dela samma läsupplevelse. Samtidigt bidrar läslyssning till att läshastigheten ökar.
2018-10-08
13:39
”När kommer nästa del i Amulettserien?” måste vara en av de absolut vanligaste frågorna vi får på förlaget. Men äntligen är den här, del åtta i denna superpopulära serie grafiska romaner! Vill du arbeta läsfrämjande med grafiska romaner i klassrummet? Serietecknaren och pedagogen Jimmy Wallin delar med sig av tips.
2018-10-04
08:33
Hegas har pratat med danska Katrine Marie Guldager, författaren bakom böckerna om Tova i tornet, flickan som ibland känner så mycket att hon exploderar.
2018-09-17
15:42
Hegas har träffat författaren och bibliotekarien Åsa Storck, aktuell med den historiska romanserien ”På plats i tiden”. Det är spännande böcker som utspelar sig på olika platser under olika tidsåldrar.
2018-08-29
09:07
Häxor, magi och formbytare! Hegas har pratat med New York-födda Molly Knox Ostertag som är aktuell med en serie grafiska romaner om normbrytande Aster.
2018-07-31
08:40
Vargtimmen av Camilla Jönsson är perfekt lättläst läsning: Kort och snärtig, med ett snyggt omslag och en berättelse som inte alls slutar som man tror att den ska när man börjar läsa den.
2018-07-22
08:00
Veckans Hegas rekommenderar handlar om Lilla Skräckbiblioteket. En samling fantastiska skräckberättelser för lågstadiet där läsaren möter de klassiska sagorna med skräckinjagande twister. Barn som pedagoger har lovordat serien.
2018-07-09
10:03
Med sitt trollbindande omslag förhäxade Häxboken av Jan Kjær Hegas kommunikatör. Böckerna passar bra för barn i mellanstadiet som nyligen lärt sig läsa sammanhängande texter. Med korta kapitel och rika illustrationer blir det en dynamisk och fartfylld berättelse som verkligen är spännande. Dessutom samspelar text och bild på ett alldeles speciellt vis – Jan Kjær har nämligen tagit fram ett system som heter Link.
2018-07-02
14:41
Ett plus ett är mer än två var temat i Hegas vårtävling. Den gick ut på att två och två läsa en bok ur serien al-Hakawati för att sedan skriva nya slut som dessutom skulle illustreras. De lyckliga vinnarna är klass 5 – 6 på Vrena Friskola.
0 kommentar(er)
2018-07-02
08:54
När mormor var ung försvann hennes mamma utan ett spår. Precis som Isa hade hon ett brunt öga och ett grönt. Robins mormor berättar att det sägs att man är extra mottaglig för den andra världen då. Isa har fullt upp med annat... Bokälskaren Susanne Behrendtz tipsar om en riktigt sommar-mys-rys! En spännande bok för sommarens läsning.
2018-06-26
08:43
”Den där kunde jag inte recensera! Hur KAN NI ge ut den sortens böcker!?” Så lät det när en missnöjd BTJ-recensent besöker vår monter under AV-medias Inspirationsdag i Kristianstad. Vad fick oss då att ge ut serien Zombie City? Och hur gick det med recensionen?
2018-06-14
09:28
Hurra för Kvarnbyskolan i Mölndal! De får Hegas stipendium för projektet de kommer att driva under hösten 2018. Projektet främjar läslust, integration och språkutveckling med hjälp av klassiska spökhistorier, vandringssägner och myter. För att få bäst effekt blir det ett samarbete mellan svenska, biologi och religion.
2018-06-04
13:26
Att jobba med klassiker i skolan kan vara lite extra kul, inte minst för att barnen får ta del av litteraturhistoria. Samtidigt finns det mycket nytt material (ofta i flera olika medier) att tillgå – vilket leder till roliga jämförelser och intressanta diskussioner. Något som våra pedagoger också försöker fånga upp i läsnycklarna.
2018-05-25
15:16
Klassikern har en enorm kraft och skapar en gemensam kulturell grund som man kan bygga förståelse och referenser kring. Trots att boken Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige skrevs som en läsebok i svensk geografi och var tänkt som lärobok i svenska skolan har den blivit en älskad klassiker som översatts till massor av språk.
2018-05-17
08:54
Läsnyckeln är ett arbetsmaterial för elev och lärare som är utformad för att öka läsförståelsen och väcka läslust! De varierar lite i sina upplägg men består vanligast av tre huvudrubriker:
2018-04-12
09:27
Som nyanländ till Sverige står man inför två stora språkutmaningar: att lära sig svenska, men också att hålla sitt hemspråk vid liv. Detta är naturligtvis inte bara en utmaning för individen, utan i hög grad också för svenska skolan och svenska bibliotek, som behöver en helt ny typ av litteratur för att tillgodose de nya behoven. Därför har vi bland annat valt att översätta flera av våra titlar till arabiska, vilket vi tror och hoppas ska fungera som ett handfast verktyg för att bygga broar mellan språk och kulturer.
2018-04-05
15:44
Du missar väl inte Hegas stipendium? Vi stödjer ett projekt som främjar läsning och läslust med 5000 kronor. Vi menar att läsning handlar om inkludering. Att alla barn och unga ska ha möjlighet att ta till sig litteratur, oavsett om de nyligen lärt sig läsa, har dyslexi, andra läsutmaningar eller om svenska är ett nytt språk.
2018-03-29
08:29
Hur tar man upp högaktuella ämnen som transsexualitet och identitet i en högstadieklass utan att det blir pinsamt eller fördomsfullt? Jo, genom att arbeta med skönlitteratur!
2018-02-12
00:00
Nu är sportlovet riktigt nära. Vi hoppas att det bjuder på härligt väder med massor av utomhusaktiviteter men även skön återhämtning med rikigt fängslande läsning. Här kommer lite tips ...
2018-01-31
00:00
Al-Hakawati-serien har blivit mycket uppskattad, och är uppbyggd med svensk text som ligger parallellt med den arabiska, och ger pedagogen en möjlighet att väcka nytt liv i folksagor.
0 kommentar(er)
2017-09-11
00:00
Den frågan brukar Åsa Storck få när hon är ute och berättar om sin bokserie om Milo i skolor. Vem är Milo? Och hur uppkom idéen till att skriva böckerna? Den prisbelönta Åsa Storck delar med sig av svaren!