Att biblioteket ska erbjuda lättlästa och tillgängliga böcker för både barn, unga och vuxna är det väl ingen som ifrågasätter. Läsning är för alla! Men att hitta och välja ut lättlästa titlar till biblioteket kan vara en utmaning. Vi hjälper dig att orientera dig i lättlästdjungeln!
Du känner dina låntagare!
Du känner dina låntagare bäst, du vet vad de efterfrågar och vad de lånar mest. Jobbar du på ett litet filialbibliotek känner du säkert en del av låntagarna vid namn. Och om du inte har statistiken i huvudet kan du alltid plocka fram den med hjälp av ditt bibliotekssystem. Men vissa låntagare syns inte i statistiken, nämligen de som helst inte läser alls. De som inte lånar så många, eller några, böcker går under radarn. Många av de här låntagarna har någon form av läsmotstånd. Och de flesta av dem skulle troligen bli hjälpta av lättlästa böcker.
För vem är lättläst?
Det är lätt att fastna i tanken att lättlästa böcker är för lågstadiebarn som ska lära sig läsa och personer med dyslexi. Men faktum är att lättläst behövs av många olika anledningar. Det kan vara lässvårigheter, språkstörning, neuropsykiatriska diagnoser, att de är nya i språket eller är ovana eller ovilliga av någon annan anledning. Och de olika anledningarna skapar olika typer av problem för läsaren och ställer lite olika krav på litteraturen. För dig som ska köpa in lättlästa böcker till biblioteket gäller det därför att tänka bredd – både när det gäller innehåll och svårighet på texten.
Lättläst från Hegas
Hegas ger ut lättlästa böcker för åldrarna 6 till 16 år, både faktaböcker, skönlitteratur och grafiska romaner. Vårt mål är att ge ut lockande ”muffins” snarare än nyttiga knäckebröd. Det betyder att våra böcker ska skapa läslust snarare än att fungera som lästräningsböcker. Eftersom vi vänder oss till en ganska motsträvig läsargrupp lägger vi kraft på att göra lockande omslag och indragande berättelser som gör att läsaren plockar upp boken och fastnar direkt.
Lättläst-läsare vill ha samma utbud som alla andra!
Läsare som behöver lättläst är en lika divergent och spretig grupp som alla andra. Därför behövs lika mycket bredd och djup i den lättlästa utgivningen som i den konventionella. Hegas ger ut böcker inom många genrer: vänskap, kärlek och sex; humor, historia och äventyr; hästar, fotboll och annan sport; skräck, spänning och deckare. Det gör att många läsare kan hitta något som passar deras intressen.
Nivåerna hjälper dig hjälpa läsaren
Vi jobbar också med nivåsystem, från ett till fem, som visar hur svår texten är. Nivåerna handlar inte bara om svåra ord och meningslängd, utan vi tittar även på sådant som kronologi och tidshopp, antalet personer i berättelsen, abstraktioner och bildspråk, vilken förförståelse som krävs och om man måste läsa mellan raderna för att kunna tolka berättelsen. Vi lättlästbearbetar våra manus för att avlasta läsaren så mycket det går, utan att för den skull göra tråkiga böcker som skriver läsaren på näsan. Prickarna på omslaget hjälper dig som förmedlare att hjälpa låntagaren till en lagom svår bok.
Ta reda på vad låntagarna vill ha
- Ovana och ovilliga läsare ber inte om hjälp i samma utsträckning som de som läser mycket och gärna. Hjälp dem att ta hjälp av dig!
- Fråga inte vad de helst läser – eftersom de helst inte läser – utan fråga dem vad de gillar att göra. Utgå från det.
- Bläddra i böckerna tillsammans för att ta reda på om textmängden känns lagom eller är alltför överväldigande.
- Skylta med lättläst – utan att peka finger. ”Snabbläst”, ”Underbart är kort”, ”Romaner för sig som har bråttom” eller liknande kan locka mer än en skylt som skriker ”LÄTTLÄST”.
- Omvärldsbevaka! Många barn och unga vill läsa om sånt de möter i sin vardag.
Behöver du mer hjälp?
Hör av dig till oss så kan vi ge dig råd och boktips som passar just dina behov och önskemål!
Hej!
Jag som skrivit inlägget är redaktör med ansvar för Hegas faktaböcker. Innan Hegas jobbade jag drygt ett decennium som skolbibliotekarie i Kävlinge kommun. Har du frågor eller funderingar om lättläst? Mejla mig! emelie@hegas.se – Emelie Olofsson