Patric Nyström och Per Demervall har tillsammans skapat berättelserna om Lisa & Max. Patric skriver och Per illustrerar. Förutom att de jobbar ihop är de också riktigt goda vänner. Men hur började allt?
Patric har alltid tyckt om att skriva och läsa. Som liten läste han fler böcker i veckan och när han blev äldre började han skriva historier till Bamse-tidningen. Men att han skulle bli författare fanns det ingen plan på.
– Det bara hände kan man säga, säger Patric.
Även Per fanns sin passion tidigt i livet. Som sjuåring gjorde han egna serier, även om det då mest handlade om streckgubbar.
– Det fanns ju inga datorer eller internet, så att ladda ner en spännande film gick ju inte. Det var serier som gällde. Och fanns det inte serietidningar som jag ville läsa, så gjorde jag mina egna istället, säger Per.
Böcker om viktiga upptäckter i historien
Lisa och Max var ett initiativ från Hegas där det efterfrågades böcker om viktiga upptäckter i historien. Patric antog utmaningen och bestämde sig för att skriva om Lisa & Max. De två karaktärerna är baserade på flera olika barn som Patric träffat men också relationen till hans egen syster.
– Jag tog lite inspiration från hur vi brukade reta varandra. Vi busade och bråkade en del som små, så som syskon gör, berättar Patric.
Sedan var det dags för illustrationerna. Hur hur skulle Lisa och Max se ut? För Per är det både viktigt och roligt att skapa karaktärer efter en text. Det måste stämma med hur författaren beskriver dem samtidigt som det är viktigt att ha koll på resten av berättelsen. Något som ibland kan leda till oväntad forskning.
– Man måste ta reda på hur man var klädd på den tiden som boken handlar om. Men också hur saker som till exempel vagn som drogs av hästar såg ut förr i tiden, förklarar Per.
Även Patric måste läsa in sig på historien. När han vet vad han ska skriva om för upptäckt läser han så många böcker han kan hitta om ämnet. När något spännande dyker upp använder han det i berättelsen.
– Ja, så hittar jag ju på lite också …, säger Patric.
Att skriva lättläst
När en ny berättelse ska skapas skriver Patric helst med penna och papper. Han samlar nämligen på fina pennor som man fyller med bläck. Dessutom behövs ingen ström och han kan sitta ute i naturen och skriva. Sedan bearbetas texten i datorn och processen kan bli lång, det är inte alltid helt lätt att hitta de rätta orden.
– Det svåraste är samma i alla böcker. Att hitta precis rätt ord och göra berättelsen spännande. Jag kan sitta länge och fundera på ett ord som jag vill byta ut. Det roligaste är när man lyckas skriva historier som gör att barn vill läsa mer böcker, säger Patric.
Per inspireras mycket av andras vältecknade serier och trivs vid sitt ritbord. Där har han skapat flertalet karaktärer och tillsammans med Patric ser han till att text och bild hänger samman och känns enhetligt. Dessutom är det viktigt att det ska väcka läslust, något som såklart kan vara lättare om man samarbetar.
– Det bästa är ju att vi tänker likadant och kan bolla idéer fram och tillbaka tills vi är nöjda, säger Patric.
– Och att vi är kompisar förstås! säger Per.
Om Lisa & Max-böckerna
När föräldrarna ärver en släktings gamla hus tvingas Max och Lisa att flytta ut på landet. Huset är märkligt och dessutom visar det sig vara fullt med målningar som verkar föreställa de två syskonen, fast i olika kläder, genom historien. Mysteriet fördjupas när deras far avslöjar en familjehemlighet och Max upptäcker ett hemligt bibliotek. När de börjar läsa i böckerna märker de två syskonen snart att deras förfäder har en märklig koppling till flera av historiens viktiga uppfinningar. Böckerna är en rolig ingång för mellanstadiet till hur olika uppfinningar egentligen kom till. Även om släktens krönikor kanske skarvar lite med sanningen så ger de en bra bild av hur och vad uppfinnarna egentligen gjorde för att hitta på sina uppfinningar.
Den första delen heter Den fantastiske doktor Fleming och handlar om hur penicillinet kom till. Den andra delen, De hemliga tecknen, handlar om de gamla egyptiska hieroglyferna. Den tredje delen Hotet ombord handlar om uppfinningen propellern.