Klass 2 på Viktoriaskolan högläste Älgpojken i klassrummet. Vinds äventyr på forntiden väckte en hel del frågor hos eleverna. Varför kallas Vind för älgpojken? Och vad är det egentligen med den där älgen? Och kanske viktigast av allt, finns det fler böcker? För att få svar på sina nyfikna frågor kontaktade klassen författaren Cecilia Sundh. Läs hennes svar om den norrländska stenålderspojken Vind och hans äventyr.
Vad hände med Grinn efter bok nr 2?
Det får man veta i del 3. Den kommer i mars. Den heter Svartfallet.
Hur många böcker finns det?
Det finns två böcker och snart kommer 3:an. Det kanske kommer fler … det beror på om Hegas vill ge ut fler delar.
Hur kom du på namnet älgpojken?
Min första idé till boken, kom till mig som en bild (i min fantasi). Jag såg en pojke bli attackerad av en björn och jag såg att en älg räddade honom. Då började jag fundera på varför älgen räddade honom. Till slut hade jag fantiserat ihop en berättelse. Jag tyckte namnet Älgpojken passade bra, eftersom Vind har en speciell kontakt med älg-anden.
I norra Sverige var älgen dessutom det viktigaste bytet under stenåldern och älgen är den vanligaste hällristningen i norra Sverige.
Den sista inspirationskällan var ett litet älghuvud som hittades vid en arkeologisk utgrävning tre mil utanför Storuman. Det älghuvudet var gjort av röd skiffer och det är från stenåldern.
Hur visste älgen att Vind var i fara?
Vind har ju en speciell kontakt med älgen. Jag tänker att älgen inte är någon vanlig älg. Mer som en magisk älg, en slags älg-ande.
Varför räddade älgen Vind?
Det får man veta i 3:an.
Hur blev Vind och Sire vänner?
De möts i första boken och lär känna varandra. Sedan är de med om dramatiska händelser (Vind håller på att drunkna och björnen som attackerar) som gör att de får ett speciellt band till varandra.
Hur blev Muna sjuk?
Hon blev smittad av någon.
Har det här hänt på riktigt?
Nej, det mesta är påhittat. Men det är sant att man använde röd skiffer att tillverka verktyg på stenåldern. I Norrland finns det inte flinta, så de fick använda andra stenar. Det är också sant att man använde skidor på stenåldern, för världens äldsta skida är 5200 år och hittades i Kalvträsk i Västerbottens län.
Hur blev Muna räddad från sjukdomen?
Hon fick dricka te av läkblad.
Varför skrev du boken?
Jag tyckte att det inte fanns så många böcker om stenåldern och speciellt inga böcker om hur det var i Norrland under stenåldern. Jag och mina dåvarande elever arbetade med forntiden och det gav mig inspiration att börja skriva.
-
Cecilia Sundh177 kr
-
Cecilia Sundh177 kr
-
Cecilia Sundh177 kr