Gillar du att lyssna på ljudböcker? Det är du inte ensam om. Kulturnytt i P1 presenterade i april en undersökning som visar att ca 37 % av befolkningen lyssnar på ljudböcker ibland. Men en jämförelse med tidigare undersökningar visar även att allt fler av de som lyssnar på böcker också läser på papper. Lyssnandet gör alltså inte nödvändigtvis att pappersläsandet minskar. Något att tänka på såhär inför sommarlovet när barns och ungas läsning ofta går ner.
Olika typer av böcker fyller olika funktioner
Det är inte alla dagar du känner för att läsa Dostojevski, Woolf eller förra årets nobelpristagare. Ibland vill du kanske koppla av med en feelgood eller en dussin-deckare. Ibland vill du inte läsa alls, för att du är trött i ögonen eller har läst på en skärm på jobbet hela dagen. Eller så vill du gå en promenad, virka eller trädgårdsarbeta samtidigt. Då kanske du väljer en ljudbok! Och du vill inte bli dömd utifrån det, eller hur!?
Hellre läslyssning än ingen läsning alls
Många tänker att det inte är lika bra att läslyssna som att läsa en bok på papper. Speciellt inte för barn. Men hur man läser en text är inte viktigt, så länge man kan ta till sig texten. Och det finns som alltid flera sidor av myntet läsning. Självklart är det bra att träna avkodning och läsning på papper, men att då och då bara få lyssna och ta till sig en berättelse, utan att behöva kämpa med bråkiga bokstäver och krångliga ord, är guld värt. Och även de som avkodar bra kan gynnas av att få koppla av med en ljudbok. Om det står mellan 1) att boken förblir oläst, och 2) att boken blir hörd, vet jag vilket alternativ jag hade valt. Alla dagar i veckan. En bra bok är en bok som blir läst (även med öronen)!
Motverka lästappet med alla medel
Alla i skolans värld vet att läsningen går ner under det långa sommarlovet. Och det är framförallt de elever som kämpar med läsningen som riskerar att tappa en del av den läsförmåga de mödosamt arbetat upp under läsåret. Men alla förlorar lite av sin läskondis om de tar läsuppehåll under lovet.
Att motivera läsovilliga att frivilligt läsa under ett välförtjänt lov är inte alltid lätt. Men ibland är alla sätt bra: tävlingar, mutor och läslyssning till exempel.
Fokus på läslust
I samband med Kulturnytts undersökning intervjuade de besökare på Umeå stadsbibliotek. En tjej berättade det var tack vare ljudböckerna hon överhuvudtaget hade gått till biblioteket. Att lyssna på böcker hade fått henne mer nyfiken på att också läsa pappersböcker.
Så tror vi på Hegas att det är även för barn. Om vi lyfter ljudbokslyssnandets status och presenterar det som ett legitimt sätt att läsa kanske fler barn hittar läslusten och börjar identifiera sig som läsare. Och någon som identifierar sig som läsare har troligen lättare för att en dag plocka upp en pappersbok. Om vi fokuserar på att väcka läslust hos barn och unga – på vilka sätt det än må vara – kan vi också få fler att vilja våga läsa på papper.
Utmana och peppa dina elever att läsa i sommar!
• Har folkbiblioteket i din kommun Sommarboken? Tipsa både barn och föräldrar och curla dem lite genom att hämta, skriva ut eller skicka efter foldrar så att det är enkelt för alla att delta.
• Skicka med alla elever ett sommarbingo! Du kan ta det som finns här på Hegas.se eller leta upp något annat på nätet. Eller – om du känner dig inspirerad – ta hjälp av eleverna och gör ett själv! Bestäm om det ska utgå någon form av pris när eleverna kommer tillbaka med sin ifyllda bingolapp.
• Låt eleverna skapa egna boktipslistor – gärna med bilder – att sätta upp i klassrummet som andra kan inspireras av. Dela upp böckerna efter genre så att alla kan hitta vad de föredrar att läsa.
• Berätta vad du själv längtar efter att läsa och lyssna på under lovet.
• Utmana klassen på Jag har läst. https://jagharlast.se/om-jagharlast.se
Våra bästa ljudbokstips
Även om eleverna kan tipsa varandra om böcker de gillar, bidrar vi gärna med våra bästa lyssningstips inför sommaren. Håll till godo!
Ljudböcker för lågstadieöron
Super-skolan – superkrafter, deckare och vardag i en härlig mix.
Spanar-serien – om hur det kan gå när en våghals och en räddhare ger sig ut på jakt efter övernaturligheter.
Rysliga resor – skräck och humor låter som en udda kombination, men det funkar perfekt för den som vill att det ska bli lagom läskigt. Dessutom inlästa av författaren!
City BoIS – för den som helt inte läser läskigheter alls så finns det till exempel fotboll. Även denna inläst av författaren själv.
Lyssningstips för slukaråldern
Misstänkt – alla gillar väl en spännande deckare på sommaren. Två finns i tryck, men alla åtta delarna går att lyssna på redan nu!
Ringens makt – en spännande kombination av deckare och nordisk mytologi i tre delar. Kan du inte vänta tills tredje delen kommer i tryck så finns alla tre att lyssna på redan nu som en enda lång ljudbok.
Knäppa men (nästan) helt sanna berättelser – för vem har sagt att man bara kan lyssna på skönlitteratur. De här korta, sanna (men ibland osannolika) berättelserna funkar perfekt om man vill lyssna bara en liten stund i taget.
Överlevarna – handlar om verkliga händelser, men har en fiktiv huvudperson. Girl power genom historien!
Bästa ljudet för 13+
Den sista skolresan – blodigt värre i en värld som befolkas av spel- och skräckfilmsmonster. För den som inte har problem att lyssna på splatter.
Säva spinoff – deckare och oljiga motorer i denna spinoff till den populära serien Sävaträsk.
Doften av drömmar – passar den som tycker att sommar = feelgood. Utspelar sig dessutom på ett sommaröppet café på landet.
Hej!
"Jag som skrivit inlägget är redaktör med ansvar för Hegas faktaböcker. Innan Hegas jobbade jag drygt ett decennium som skolbibliotekarie i Kävlinge kommun. Har du frågor eller funderingar om lättläst? Mejla mig! emelie@hegas.se" – Emelie Olofsson
-
Mattias Andersson142 kr
-
Annika Widholm163 kr
-
Tobias Gard163 kr
-
Anders Blentare142 kr
-
Jan-Olof Ekholm186 kr
-
Ewa Christina Johansson186 kr
-
Emma Carlson Berne186 kr
-
Jenny Milewski191 kr
-
Pär Sahlin189 kr
-
Therese Henriksson191 kr