Camilla Jönsson är författaren som älskar att inspirera barn och unga till eget skrivande. Med författarbesök och skrivarworkshopar diskuterar de svåra ämnen utifrån Camillas böcker och lär sig bygga upp en berättelse på ett roligt och kreativt sätt. Det väcker nyfikenhet och läslust!
Läsa och skriva för läslusten
Ewa Svensson är bibliotekspedagog i Markaryds kommun. Hennes uppdrag är att jobba läsfrämjande. Det innebär mer än att bara prata om böcker.
– Att det finns böcker runt barn och unga räcker inte för att skapa läslust. Vi måste också jobba utåtriktat och fånga upp unga läsare där de finns.
Läsklubb gav mersmak
Under våren 2023 hade Ewa en läsklubb tillsammans med Camilla Jönsson på Traryds skola och läste Vargtimmen, Vem bryr sig? och Vild ilska.
– Camillas böcker har rakt språk och det går ofta lätt och snabbt att komma in i handlingen, säger Ewa. Jag tycker att hon gestaltar unga på ett fantastiskt sätt. Känslor och funderingar hos personerna i böckerna är lätta för unga att känna igen eller känna igen sig själva i och eleverna gillade att prata om böckerna. Den sammankopplingen är viktig – liv och litteratur.
Under fem veckor fick eleverna sedan skriva noveller tillsammans med Camilla.
– Det är en fantastisk inspiration för eleverna att få jobba med en författare och kunna ställa frågor till någon som har berättande som sitt yrke.
Läsglädje genom igenkänning
Böcker ger en extra dimension till det verkliga livet. De ger oss något att känna igen oss i, oavsett om vi mår bra eller dåligt.
– Läsningen har gett mig så mycket i livet och det är min största förhoppning att jag kan föra en del av det vidare genom mina egna böcker, berättar Camilla. Jag hittar idéer till nya berättelser överallt omkring mig och blandar gärna verkliga händelser med påhittade. Mina böcker backar inte från svåra ämnen – det uppskattar läsarna!
Böcker ger hopp
Camillas böcker handlar om sådant som många ungdomar kan känna igen sig i. Och även om det är fiktiva berättelser kan de hjälpa läsaren att förstå verkligheten bättre.
- Jag vill också förmedla en känsla av hopp i mina böcker, förklarar Camilla. Visa läsaren att saker går att förändra till det bättre. När eleverna pratar om böckerna får de verktyg för att göra förändringar i sitt eget liv.
Skrivande leder till läsning
Skrivprojektet avslutas med en fest på biblioteket då alla eleverna får sina novellsamlingar. Genom att ha avslutningen på biblioteket kan förhoppningsvis miljön i sig locka flera att läsa mer. Det var något som Ewa märkte efter bokklubben med Camillas böcker – de lockade många elever till fortsatt läsning.
Starkt och sant
Många barn och unga tror att det inte finns böcker för dem. Men idag finns det böcker för alla, om i princip alla ämnen och på en nivå som passar. Det gäller bara att hitta den där boken som sätter igång allt och som väcker sug efter mer.
Vill du boka författarbesök?
- Du hittar Camilla och flera andra av Hegas författare på Författarcentrum.
- Du kan söka kulturbidrag för ett författarbesök med Camilla via Skapande skola.
Du kan söka det här bidraget via Kulturrådets onlinetjänst en gång per år. Det finns också andra bidrag att söka på kulturrådets webbsida. - Förberedelse är nyckeln till ett bra författarbesök.
- Gör besöket till en del av ett större läs- och skrivprojekt! Samarbete mellan lärare och skolbibliotekarie underlättar arbetsbördan.
- I Läslust åt alla! delar åtta av Hegas författare med sig av sina bästa tips för ett lyckat författarbesök.