Läsning är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Vi tar till oss text genom ljudböcker, poddar, sociala medier, radio, teve och så vidare. Den som är trygg i sin läsning kan förstå och ifrågasätta informationen omkring sig för att bilda sig en åsikt – och argumentera för den. Starka läsare är därför mindre mottagliga för desinformation och fake news. Men det kräver övning.
Illustration: Maya. Ur: LOVE - Hjärtats hemligheter.
Källkritik eller källtillit?
Enligt Internetstyrelsen (2020) är källkritik ett ord som vi använt i över 100 år som innebär att vi kritiskt granskar källorna till den information vi tar till oss. I augusti 2019 tillkom begreppet källtillit. För 100 år sedan var samhället mindre komplext än idag. Nu kan vi ofta inte få all bakgrundsfakta och vi hinner inte granska all information omkring oss. Källtillit handlar därför istället om att skapa förståelse för hur exempelvis media, forskning och statlig verksamhet arbetar för att nå olika slutsatser.
Källa: Internetstyrelsen (2020) Internetkunskap: Därför behöver du källtillit
Illustration: Jonna Björnstjerna. Ur: UFO-spanarna av Annika Widholm.
Så övar du källkritik/källtillit med lättläst - 5 tips!
1) Introducera källkritik
Faktaboken Du kan! Källkritik är en bra introduktion till ämnet oavsett hur du väljer att jobba vidare med det! Jack Werner är journalist och vår expert på källkritik. I den här boken delar Jack med sig av sina vassaste tips för källkritik i vardagen och ger läsaren både verktyg och gråskalor i en diskussion som annars ofta ses i svart-vitt.
2) Fördjupa med spel
Avslöja lögner och underbygg sanningen! Med kortspelet Källa på det? fördjupar du arbetet med källkritik och källtillit. Med utgångspunkt i de 5 källkritiska frågorna tränas eleven i att hitta trovärdighet i vad de hör, läser och ser. Passar lika bra i klassrummet som i biblioteket.
3) Detektivjakt!
Börja med att fråga barnen om deras intresse. Finns det något i deras vardag som är allmänt vedertagen kunskap. Kan de ta reda på sanningen bakom påståendet? Exempelvis att den som äter spenar blir stark eller att karaktären Herobrine i Minecraft är baserad på grundarens döda bror.
4) Granska vandringssägner
Har de förändrats över tid? Har ni hört olika versioner? Diskutera varför det kan vara så och hur samhället påverkat berättelsen. Här kan ni utgå ifrån novellsamlingarna i serien Knäppa men (nästan) helt sanna berättelser eller i skräckhistorierna i Benni Bødkers rysarserie 666.
5) Grävande journalistik
Vilka är de 5 källkritiska frågorna? Öva på att ställa frågor och intervjua varandra om en delad upplevelse eller händelse. Ta hjälp av SPLEJ - reporterblock eller Mannen utan minne - Mysterierunda.
Hej!
"Jag som skrivit inlägget är redaktör med ansvar för Hegas faktaböcker. Innan Hegas jobbade jag drygt ett decennium som skolbibliotekarie i Kävlinge kommun. Har du frågor eller funderingar om lättläst? Mejla mig! emelie@hegas.se" –Emelie Olofsson
-
Hegas143 kr
-
168 kr
-
Torsten Bengtsson4 999 kr
-
Torsten Bengtsson71 kr
-
186 kr
-
186 kr
-
Benni Bødker171 kr
-
Benni Bødker171 kr
-
Benni Bødker171 kr
-
Benni Bødker171 kr
-
Benni Bødker171 kr
-
Benni Bødker171 kr