2024-08-14
11:05
Källmedvetenhet lyfts i kursplanerna för svenska och samhällskunskap redan så tidigt som i lågstadiet och sedan hela vägen upp i högstadiet. Det är inte så konstigt när man tänker på det stora informationsflöde vi alla, stora som små, står inför dagligen. Att veta vem och vad man kan lita på är viktigare än någonsin.
Med Källa på det? och Du kan! Källkritik blir undervisningen rolig och effektiv!
0 kommentar(er)
2024-05-15
14:00
Läsning är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Vi tar till oss text genom ljudböcker, poddar, sociala medier, radio, teve och så vidare. Den som är trygg i sin läsning kan förstå och ifrågasätta informationen omkring sig för att bilda sig en åsikt – och argumentera för den. Starka läsare är därför mindre mottagliga för desinformation och fake news. Men det kräver övning.
0 kommentar(er)
2023-04-03
11:43
Begreppet livslångt lärande har varit i ropet många år vid det här laget och används i alla möjliga sammanhang. Men vad betyder egentligen livslångt lärande, vad innebär det för individen och hur hänger det ihop med lättläst från Hegas?
0 kommentar(er)
2020-09-28
14:05
Det är viktigt att alla elever har med sig ett källkritiskt förhållningssätt. Men hur kan eleverna egentligen öva på det? Ett av de bästa sätten att träna källkritik är att ta på sig reporter-rollen. Hegas har nu släppt SPLEJ-reporterblock, i sann SPLEJ-anda. Dina elever = världens bästa reportrar!
0 kommentar(er)
2019-08-30
13:16
Jack Werner är bland annat känd från Creepy-podden och Metros Viralgranskaren. Han älskar en bra historia men tycker att det är viktigt att vara källkritisk. Men hur lär du dig egentligen att vara det? Och hur avgör du om det du läser är sant? Jack delar sina bästa tips.
0 kommentar(er)