Vi får ibland höra att lättlästa böcker inte passar som helklassläsning eftersom de är för enkla för de starka läsarna. Men vi håller inte riktigt med. Självklart ska de som kan läsa svårare texter utmanas med svårare böcker, men varje bok de läser måste inte vara en språklig utmaning. I det här blogginlägget reder vi ut hur du kan använda lättläst så att alla i klassen får behållning av läsningen.
Är det inte synd om de starka läsarna?
Alla elever kan inte läsa en bok från något av allmänförlagen, eftersom de innehåller för mycket text, för svåra ord och för krångligt språk. Men (nästan) alla elever kan läsa en lättläst bok, och ha behållning av det. Det stämmer att boken språkligt kanske inte utmanar de mest välläsande eleverna, men det behöver ju inte heller vara syftet med alla böcker eleverna läser. För ibland finns det en poäng i att ge hela klassen samma läsupplevelse, att alla elever ska kunna delta i en gemensam diskussion om bokens innehåll, teman och budskap. Det vinner alla elever på. Så nej, det är inte ett dugg synd om de starka läsarna!
Här kan du läsa mer om hur vi tänker kring lättläst i klassrummet. Och lyssna på Lättlästpodden avsnitt 4 där vi diskuterar just det här!
Hegas i klassrummet
Det finns olika sätt man kan använda Hegas böcker i klassrummet. Naturligtvis kan man bara läsa en bok för att man vill läsa en bok tillsammans och diskutera. Då funkar egentligen vilken Hegasbok som helst. Vi har skräck, deckare, humor, kärlek, fotboll, hästar och mycket mer. Det är bara att välja ämne utifrån klassens önskemål eller behov. Men ganska ofta passar skönlitteratur också som introduktion till ett nytt arbetsområde inom SO, NO, idrott eller egentligen vilket annat ämne som helst. Då kan det ju också finnas en poäng med att boken man väljer att läsa inte är alltför lång.
Här kan läsa mer om ämnesövergripande arbete i klassrummet.
Tips på böcker att läsa tillsammans
Boklistor har en tendens att bli daterade ganska snabbt efterhand som det kommer nya böcker, men jag kan inte låta bli att ändå lyfta några av de mest populära serierna som passar att läsa i helklass, antingen på svenskan eller som introduktion inom något annat skolämne.
Serien På plats i tiden börjar väl bli något av en klassiker vid det här laget. Förutom att de är spännande berättelser kan de funka både inom historia, biologi, musik, geografi med mera beroende på vem de handlar om.
I Överlevarna möter vi modiga tjejer som kämpar för överlevnad i olika tider och på olika platser i världen. De passar utmärkt att läsa högt och kan användas vid ämnesövergripande arbete i historia och svenska, men också för att prata om klassamhälle, rasism och personlig utveckling.
Har du speltokiga elever kan serierna En Minecraft-zombies dagbok och En Minecraft-creepers dagbok funka. De kanske verkar vara 100 % trams, men bara man skrapar lite på ytan upptäcker man att de egentligen handlar om vänskap och passar ypperligt i värdegrundsarbetet.
Det är aldrig för tidigt att prata om identitet och acceptans. Serien Tre hästar är fina berättelser som uppmuntrar till att alla får vara den de vill, istället för den samhället tycker att de ska vara.
Sexualitet, samtycke och relationer är något som ska in i alla skolämnen och att läsa om andras relationer är ett bra sätt att prata om svåra frågor utan att behöver bli alltför personlig. Vi har flera serier som passar för högstadiet. I Närmare gränsen utforskar huvudpersonerna sina gränser och vad de tycker om när det kommer till intima relationer, men tränar också på att våga berätta vad de vill. För den som vill ha mindre sex finns feelgood-serien Doften av drömmar om att navigera känslor av osäkerhet, svartsjuka och pirrande kärlek. För mellanstadiet kan serien Känd vara en perfekt utgångspunkt för att prata om samtycke och gränser, utan att det handlar om kärlek och sex.
Med serien Marheim som grund kan man diskutera både miljöfrågor och vad som händer när en ondskefull makt försöker ta över världen. Det går alltså att koppla både till biologi och samhällskunskap.
Deckarserien Splej tar alltid upp aktuella samhällsfenomen. Det kan vara våld i hemmet, smuggling, miljöbrott, rasism, djurrättsbrott eller gängkriminalitet. De är alltså både spännande och viktiga och passar inom flera olika skolämnen.
MeraHegas
På Hegas.se hittar du alla våra böcker, men böcker är ju inte allt vi erbjuder. MeraHegas är vårt utökade sortiment med till exempel spel, vår Flugodocka och affischer. Till nästan alla Hegas böcker finns dessutom en digital läsnyckel med frågor som eleverna kan svara på individuellt eller tillsammans. Många frågor passar också för samtal i grupper eller helklass. Läsnycklarna hittar du på MeraHegas.se. Det enda du behöver göra är att skaffa ett konto och sedan är det fritt fram att använda materialet. Läsnycklarna går att anpassa så att de passar din klass eller varje enskild elev och ofta kan man svara både med text, bild eller ljud.
När lättläst inte är lätt nog
Det är inte säkert att den lättlästa boken du valt till din klass är lätt nog för alla elever. Då finns våra böcker såklart både som ljudbok och som ljudbok med textmedföljning via ILT (inläsningstjänst). På så vis utesluts ingen från den gemensamma läsningen oavsett hur svårt hen har att läsa. Är du nyfiken på att läsa mer om hur vi tänker om läslyssning:
9 tips på lättlästa ljudböcker för barn
Läslyssning ökar tillgängligheten
Hej!
"Jag som skrivit inlägget är redaktör med ansvar för Hegas faktaböcker. Innan Hegas jobbade jag drygt ett decennium som skolbibliotekarie i Kävlinge kommun. Har du frågor eller funderingar om lättläst? Mejla mig! emelie@hegas.se" – Emelie Olofsson
-
Åsa Storck181 kr
-
Åsa Storck181 kr
-
Nikki Shannon Smith186 kr
-
Emma Carlson Berne186 kr
-
Pixel Kid & Zack Zombie186 kr
-
186 kr
-
Anna Hansson142 kr
-
Anna Jakobsson Lund189 kr
-
Therese Henriksson191 kr
-
Anders Blentare186 kr
-
Karin Erlandsson181 kr
-
Hegas116 kr
-
150 kr
-
168 kr
-
Anna Ahlund480 kr
-
Hegas136 kr