2024-12-18 12:00
MeraHegas

Kan läsning besegra fiender och rädda drottningar? Ja, i Kampen om Molnö går det hur bra som helst. Fyrorna på Bjäre skola gav sig ut på ett hisnande äventyr under hösten 2024. Nu vill eleverna inget annat än att fortsätta spela. Och läsa.

Äventyr i klassrummet

Barn ritar sin karaktär på ett karaktärsblad

Ett förväntansfullt sorl fyller klassrummet på Bjäre skola utanför Båstad. Eleverna samlas runt kartan över Molnö skärgård. Har de upptäckt några nya öar? Har de lyckats stoppa fiendens framfart? Har någon hittat en av de fyra kronjuvelerna?
– Det är så roligt att se hur engagerade eleverna blir i berättelsen när de förstår att vi tillsammans bekämpar fienden och räddar molntronen, säger lärarna Mari Hasselblad och Carina Nilsson.

Mari och Carina provspelar Kampen om Molnö i två parallellklasser. Eleverna springer ofta mellan klassrummen för att jämföra hur klassernas kartor och äventyr skiljer sig åt.
– Eleverna tyckte det var särskilt kul att rita sina karaktärer, berättar Mari. Nu ser de hela tiden fram emot att få dekorera sina karaktärsblad med nya utmärkelser och belöningar.

Lätt för läraren

Även utan tidigare spelvana gick det fort för Mari och Carina att starta upp Kampen om Molnö med sina elever. Spelet passar perfekt till deras terminslånga satsning på läsmotivation och läskondis.
– Vi valde att lägga fokus på uppgifter som berörde individuell och gemensam läsning, förklarar lärarna. Innehållet och uppgifterna till varje spelomgång är lätt att anpassa till individuella mål och klassens övergripande undervisning.

I Kampen om Molnö blir de vanliga skoluppgifterna till uppdrag som driver spelet framåt. Och hur väl eleverna lyckas med sina uppdrag påverkar vad som händer i äventyret. Lyckade uppdrag belönas med värdefulla utmärkelser, viktiga ledtrådar och nya öar. Men misslyckade uppdrag gör fienden starkare.
– Eleverna upptäckte nya öar och ledtrådar under vår senaste spelomgång, berättar Carina. Men det dök också upp nya fiender att besegra.

Mari Hasselblad och Carina Nilsson frilagda

Mari Hasselblad och Carina Nilsson – Foto Mikael Söderman

Ett unikt pedagogiskt ramverk

”Idag blev vi attackerade av fiender. Alla mina vänner har försvunnit.” Så inleds äventyret. Det är drottning Iris som skriver till speldeltagarna och ber om deras hjälp att befria Molnö skärgård.
Kampen om Molnö är spelifiering på riktigt. Ett unikt och pedagogiskt ramverk som motiverar och engagerar både elever och lärare, säger Christoffer Krämer som har utvecklat spelet. Han har många års erfarenhet av läsfrämjande, både som lärare och från att ha utvecklat Kungliga bibliotekets projekt Digiteket. Christoffer vet vad elever går igång på.
– Elevernas delaktighet i handlingens utveckling är nyckeln, säger Christoffer. Eleverna samarbetar för att utforska Molnö skärgårds magiska värld, söka ledtrådar och bekämpa fiendens trupper. Allt medan de läser artiklar, skriver bokrecensioner och intervjuar sina kompisar.
I maj 2025 kommer tusentals barn runtom i Sverige hoppa upp ur sängen varje morgon för att få gå till skolan. Det är vad Kampen om Molnö handlar om, att hålla liv i motivationen. Att de råkar lära sig ett och annat på vägen är förstås också ett plus.

 Christoffer Krämer och tre spelkort

Christoffer Krämer och tre olika typer av spelkort från Kampen om Molnö – Foto Mélanie Piedoie

 

 

 

Vill du veta mer om Kampen om Molnö?

Sajna upp för våra mejlutskick. Då har du alltid koll på det senaste från MeraHegas!

Knapp till mejllista