2020-01-22 12:39
Hegas

Utanför plan är en serie om basket, men kanske ännu mer om relationer, lust, längtan och att våga vara sig själv. Böckerna lyfter både sex och samtycke men också hur alla tycker om olika saker och har olika typer av lust och längtan. Hegas frågade bibliotekarien Denise Kylvik vad hon tycker om den svettiga basketserien.

I de första två delarna av Utanför Plan möter vi Arvid och Evelyn som finner varandra på ett oväntat sätt. I fortsättningen av serien möter vi Isak och Amal. De träffas när basketlaget ordnar ett event med matcher och konserter i baskethallen. Amal är allt som Isak drömt om och han har de sexigaste naglar Isak någonsin sett. Men hur säger man egentligen vad man mest längtar efter? Hur berättar man vad som får blodet att rusa i kroppen? Böckerna lyfter både sex och samtycke men också hur alla tycker om olika saker och har olika typer av lust och längtan.  

Biliotekarien Denise Kylvik om Utanför plan

Böcker om sex behövs

Denise jobbar som gymnasiebibliotekarie på Eksjö stadsbibliotek, som är ett integrerat folk- och gymnasiebibliotek. Hon läste Starkt försvar och Släppa in under ett lugnt pass i lånedisken. Läsupplevelsen blev bara positiv, av flera anledningar. 
– Min upplevelse av böckerna var att de var inkluderande och accepterande, med ett djup i karaktärerna och handlingen som ibland verkar svårt att fånga i lättlästa böcker.

Att böckerna beskriver hur karaktärerna har sex tycker hon bara är positivt.
– De talar öppet om sex, hur det kan upplevas och kännas, vilket verkligen behövs, både i lättlästa och vanliga ungdomsböcker.

Underlag för vidare diskussion

Serien Utanför Plan kretsar visserligen en del kring sex och de konkreta beskrivningarna kan kanske få en och annan att rodna. Men att böckerna skulle vara för mycket eller för detaljerade för publiken tycker inte Denise.
– Det beror väl på hur man tänker sig att publiken är. Från 13 år och uppåt skulle jag rekommendera dem. I min åsikt som både bibliotekarie och förälder ser jag hellre att barn och ungdomar läser en bra bok med enkla och tydliga beskrivningar om inte bara sex, utan de känslor som uppstår kring ämnet, än inget alls. Eller, mer troligt, från diverse webbsidor.

Denise menar också att böckerna, tillsammans med Anna Ahlunds serie Våga längta är ett perfekt underlag för vidare diskussioner med vänner, eller om man är bekväm med det, sina föräldrar. Hon planerar själv att använda dem i sin undervisning på gymnasiet.
– Det är explicita, men inte vulgära. Ärliga utan att vara föreläsande.

 

Hur går lättläst och sex ihop? Läs blogginlägget om hur Hegas tänker kring lättlästa sex-böcker

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
wG3fL
Kod från Captcha-bild: