2022-03-08 13:29

Under sommarlovet tappar nästan varannan elev i sin läsförmåga. Mest tappar de som har det svårast med sin läsning. Därför initierade läsfrämjaren Anneli Glamsare Läsa Äger i Botkyrka. Ett läsprojekt där skola, biblioteket, fritids och ferieungdomar samarbetar för att skapa ett lässug som håller sommaren ut.

Anneli Glamsare är en prisbelönt läsfrämjare som till vardags jobbar som läs- och skrivutvecklare i Botkyrka kommun. Efter omfattande läsundersökningar av elever i de mest utsatta områdena i Botkyrka såg Anneli och hennes kollegor ett tydligt mönster. Under sommaren tappar de svagaste sin läsning.  
– Har man inte kommit igång med läsningen kastar man sig inte in genom biblioteksdörrarna när sommarlovet börjar. Då är det skönt att äntligen få slippa läsa, säger Anneli. 

Anneli glamsare porträtt

Samarbete över gränserna

Tillsammans med fritids, skolbibliotekarier, folkbiblioteket och lärare initierade de Läsa Äger under våren 2018. Tre skolor med sämre läsresultat valdes ut och man satsade på årskurserna från förskoleklass till trean. Och tre år senare är Läsa Äger ett permanent inslag i kommunens alla skolor. Hurra!  
– Alla, varenda unge, har rätt till en läsande gemenskap. Det kan ju inte vara så att några är utanför, säger Anneli.

Skolan väcker läslust 

Skolornas uppgift i Läsa Äger är att väcka lässuget inför sommarlovet. Under de tre sista veckorna på vårterminen är skolan en läsande miljö med en mängd läsaktiviteter.  
– Vi hade till exempel en litterär matsedel med ”Pippis fiskgryta” och ”Ronja Rövardotters älggryta”. Och på väggen utanför matsalen fick alla, inklusive rektorn, dela med sig av vad de skulle läsa under sommaren, berättar Anneli.

Ungdomarna som förebilder 

Efter att ha skapat lässuget på skolan tar fritids vid under sommarlovet. På schemat står det daglig högläsning, som varvas med rörelseaktiviteter.  
– Högläsningen är ingen valbar aktivitet, för de som behöver det som mest kommer att välja bort det.

Gymnasieungdomar som feriejobbar på Läsa Äger högläser för barnen. De är viktiga läsande förebilder för barnen och känner själva att sommarjobbet gör skillnad på riktigt.

Sprider sig nationellt 

Utvärderingen av projektet visar på stora framsteg i såväl läsförståelse som avkodning och ordförråd. Och utlånen av barn- och ungdomsböcker ökade med hela 603 % i Fittja mot sommaren innan. Anneli är stolt över att Läsa Äger har spridit sig till fler kommuner – och hela vägen till Boston!  
– Det är jätteroligt när det sprids över riket för jag ser hur bra det har varit för oss.

utlån fittja

 

Kom igång med ditt Läsa Äger 

  • Börja i liten skala.
  • Hjälps åt! Projektet är något ni gör tillsammans, inte var och en för sig.
  • Snacka med kommunen om att involvera feriepraktikanter.
  • Bjud in vårdnadshavare till föräldramöte! Ordna med tolk och barnpassning så att alla kan vara med.