Tillhör du en av de lyckliga lärare som har en skolbibliotekarie på din skola? Grattis! Har hen dessutom tillräckligt mycket arbetstid för att hinna mer än att bara assistera vid in- och utlån i skolbiblioteket? I så fall är det snudd på din plikt att utnyttja hens kompetens och hitta samarbetsformer som gynnar dina elever. Och dig!
Det finns för få skolbibliotek!
Enligt KB:s senaste biblioteksstatistik finns det ca 880 skolbibliotek (med bemanning på minst 50 %) på eller i anslutning till grundskolor. Men antalet grundskolor ligger på drygt 4800 stycken. Det gör att endast 18 % av Sveriges grundskolor har ett någorlunda rimligt bemannat skolbibliotek. Så här ser det ut trots att skollagen säger att alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek och att Skolverket slagit fast att det är ”rektors ansvar att skolbibliotekets verksamhet används som en del i undervisningen för att stärka elevernas språkliga förmåga och digitala kompetens”.
Skolbibliotekarien är en resurs för både elev och pedagog
Många tänker att skolbibliotekariens främsta jobb är att låna ut böcker, men det kunde inte vara mer fel. Självklart kan bibliotekarien hjälpa till med praktiska uppgifter som utlån och återlämning, men hens kompetens är så mycket större. Och går att använda så mycket bättre.
Hen kan till exempel:
- Ge eleverna anpassade boktips, utifrån läsförmåga, behov och intresse
- Ge dig som är pedagog tips på högläsningsböcker och gruppläsningsböcker på olika svårighetsnivåer
- Arbeta med personalgrupper kring läsfrämjande och läslust
- Undervisa elever i källkritik
- Undervisa pedagoger om hur de själva kan undervisa i källkritik
- Bokprata för klasser, pedagoger och föräldrar
- Prata om vikten av läsning på föräldramöten
- Leta fram lämpliga böcker och digitala källor till temaarbeten
- Hålla i läsgrupper och boksamtal eller leda läsprojekt som involverar hela skolan
- Ha helhetsgrepp om det läs- och litteraturfrämjande arbetet på skolan
- Arbeta med värdegrund, diskrimineringsfrågor och hälsa utifrån litteratur
Och mycket, mycket mer …
Fördelar med att samarbeta med din skolbibliotekarie
Pedagog och skolbibliotekarie har olika utbildning och olika roller på skolan. Skol-bibliotekarier sätter inga betyg och har kompetenser som kompletterar pedagogens. När pedagog och skolbibliotekarie samarbetar får eleverna tillgång till fler vuxna under sin skoldag, som bidrar med olika perspektiv och syn på lärande. Detta kan leda till att eleverna blir bättre på att söka, värdera och granska information. En del av skolbibliotekariens uppdrag är att hålla sig ajour med barn- och ungdomsboksutgivningen vilket gör att de kan ge relevanta och aktuella boktips med både bredd och djup. Skolbibliotekarien kan också unna sig och eleverna att ha mer fokus på lustläsning än nyttoläsning, vilket kan gynna elevernas språkutveckling och läsförmåga.
Våga jobba ämnesöverskridande tillsammans med skolbibliotekarien
Litteratur går att koppla till vilket skolämne som helst vilket gör ämnesöverskridande arbete enkelt. Hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa, teknik … Med hjälp av skolbibliotekarien går det att hitta en bok som passar oavsett vad ni ska läsa om. Och ofta kan bibliotekarien också föreslå kompletterande material inom ämnet. Att samarbeta blir en tidsbesparing för dig, samtidigt som det blir en vinst för eleverna.
Få med rektorn på tåget
Som med allting annat i skolans värld är rektor viktig för hur samarbetet mellan pedagoger och skolbibliotekarie fungerar. Om det inte redan ingår i era medarbetarsamtal, be din rektor att samarbetet med skolbibliotekarien ska diskuteras och utvärderas årligen. Om alla pedagoger varje år berättar hur de har samarbetat med skolans bibliotekarie, och hur de skulle vilja utveckla samarbetet framöver, blir det också uppenbart för rektorn att hen gör mer än att låna ut böcker. Om du nu har en rektor som behöver upplysas om sådana saker. Kanske kan det också få rektorn att inse att skolbibliotekariens timmar inte räcker till för alla dessa samarbeten och att tjänsten behöver utökas. Win för alla!
Läs mer om skolbiblioteket i lagen
Läs Hegas bok Läslust åt alla!
Läs vad Skolverket skriver om samarbete mellan pedagog och skolbibliotekarie