Forskning visar att serier lockar till läslust. Bildstöd och filmiskt berättande gör många läsare mer motiverade. Men motivation är inte enda anledningen till att serier borde få mer uppmärksamhet och högre status både i och utanför klassrummet.
Ungdomskultur i motvind
– Serier fick dåligt rykte på 1950-talet, berättar Fredrik Strömberg som forskar på serier och undervisar vid serieskolan i Malmö. Precis som med mycket annan ungdomskultur fick den äldre generationen för sig att serierna var farliga och dåliga och försökte stoppa dem. Detta har upprepats om och om igen i historien, med allt från romaner till dataspel.
Länge ansågs serier som en tredje klassens litteratur, något att rynka på näsan åt och absolut inget som gynnade läsförmågan. Men det stoppade inte unga från att ändå läsa serier. Och när mangan nådde Sverige på 1990-talet fick fler upp ögonen för vad serier kan vara. Idag har serier högre status igen och ses som en egen konstform.
Manga vände trenden
– Den asiatiska seriekulturen var en vitamininjektion för serieskapandet och mangan har lämnat tydliga avtryck i dagens serier, säger Fredrik Strömberg. Många av dagens serieskapare växte upp under mangaboomen och inspireras av mangan både när det gäller teckningsstil och bildberättande. Det har berikat seriekonsten. Hegas bokserier Amulett, Witchboy och Monster-allergi är några exempel på detta.
Serier som brygga till annan litteratur
Serier har ofta inslag från andra medier som film och spel. Det gör att unga som inte läser så mycket har lättare att knyta an till serier. Superhjältar, skräck och sci-fi. Till och med sagor. Oavsett vad man gillar finns det en serie om det. Igenkänning och förförståelse underlättar för unga när de ska ta till sig text, och ökar motivationen. Kanske leder serieläsandet till att fler elever orkar och vågar testa en roman en annan gång.
Många fördelar med serier
Läraren Peter Johansson i Malmö har alltid serier i sitt klassrum. Han menar att serier har många fördelar.
• Grafiska romanerna hjälper nyanlända och sva-elever med både med läsförståelse och kulturell förståelse.
• Vi lever idag i en värld som alltmer kommuniceras via bilder. Serier hjälper unga lära sig tolka bilder, lika mycket som de lär sig tolka text.
• Serier kan användas på alla nivåer i undervisningen och inom i stort sett alla ämnen.
• Grafiska romaner kan användas som ett pedagogiskt verktyg för att jämna ut skillnaden mellan lässtarka och lässvaga elever.
• Barn som tycker det är knepigt med läsning får en berättelse som passar läsnivån utan att skarva på kvaliteten. Det kan hjälpa att bryta motståndet mot läsning.
Serier för faktaälskaren
Möter du barn och unga som helst inte läser skönlitteratur? Vilken tur att Hegas även har faktaböcker i serieformat. Tycker du det låter oseriöst? Det är det verkligen inte.
Nina och Nino lär om … Såväl pesten som Albert Einstein och Titanic (och en hel del annat) avhandlas i serien Nina och Nino. Tydligt berättande i både ord och bild hjälper läsaren att förstå historiska händelser. Spännande och lärorikt.
Fatta grejen med … Kanske inte är en serie i ordets rätta bemärkelse, men faktatext blandas med repliker i pratbubblor. De uttrycksfulla bilderna jobbar också på ett humoristiskt sätt både med och på tvärs mot texten.
Superhjältar, fantasy och sagor för lågstadiet
När text och bilderna harmonierar, lyfter de varandra. Ett plus ett blir inte två, utan tre. För yngre och nya läsare är det extra viktigt att bild och text tillsammans hjälper läsaren med tolkningen.
Super-serien Superhjältar i sin allra enklaste form. Med bara en eller två rader text per sida och en stor tydlig bild får nybörjarläsaren mycket hjälp med tolkningen.
Taynikma Fantasy i serietappning. Med bara några få rader text per sida och bilder som stöd funkar den här spännande serien för de flesta.
Droners De här böckerna kanske inte heller ser ut som en klassisk serie, men det filmiska berättandet gör att den ändå får vara med på vår lista. Dessutom bygger boken på en tecknad tv-serie.
Flippade sagor I Flippade sagor får du de klassiska sagorna, fast flippade och som serie. Perfekt sätt att läsa klassiker med en twist. Läs både originalet och den flippade versionen och jämför.
Super potato En klassisk superhjälteberättelse – om en potatis. Med humor och bildstöd lockar Super potato till läsning. Och vem visste att en potatis kunde ha så uttrycksfullt ansikte?!
Kärlek, fantasy och äventyr för mellanstadiet
Det viktigaste med en berättelse, oavsett medium, är att den griper tag i läsaren. Engagerar. Våra grafiska serier för mellanåldern får garanterat läsaren att reagera, tänka, kanske skratta eller gråta.
LOVE Lina och Abeba utforskar vänskap, kärlek och konsten att växa upp i en härligt pastellig serie. Med lite större format på sidorna får de mangainspirerade bilderna plats att bre ut sig.
Havets hemlighet En komma-ut-berättelse i fantasytappning. Morgan kanske inte berättat för någon att hon gillar tjejer, men den mystiska Keltie har en ännu större hemlighet. Intensiva färger och en spännande berättelse.
Witchboy I Asters by blir alla pojkar hamnskiftare och flickorna blir häxor. Men Aster har alltid dragits mer till häxkonster än djur. Identitet, fantasy och äventyr i denna spännande serie i tre delar.
Vildmarkssystrar Ett vildmarksläger som går lite överstyr. Magi, fantasi och övernaturliga varelser blandas med humor i både text och bild.
Amulett Emily och Nevin flyttar in i ett hus som visar sig dölja stora hemligheter. När mamma försvinner i källaren ger de sig av efter henne och hamnar i en underjordisk värld. En lockade fantasyserie med magiska bilder.
Monsterallergi Tänk dig att vara så allergisk att man måste gå runt med gasmask. I den här galna serien möter den nyinflyttade Elena sin granne Zick. Och han är allergisk mot allt. Det är början på både vänskap och galenskaper i den här serien som kräver lite mer av sin läsare.
Hej!
"Jag som skrivit inlägget är redaktör med ansvar för Hegas faktaböcker. Innan Hegas jobbade jag drygt ett decennium som skolbibliotekarie i Kävlinge kommun. Har du frågor eller funderingar om lättläst? Mejla mig! emelie@hegas.se" – Emelie Olofsson
-
Fabrice Erre162 kr
-
Alain M. Bergeron, Michel Quintin & Samuel Parent163 kr
-
Jan Kjær135 kr
-
Jan Kjær135 kr
-
Sylvain Dos Santos116 kr
-
Sean Tulien152 kr
-
Artur Laperla175 kr
-
186 kr
-
Molly Knox Ostertag200 kr
-
Molly Knox Ostertag200 kr
-
Noelle Stevenson m.fl.116 kr
-
Kazu Kibuishi200 kr
-
Katja Centomo & Francesco Artibani116 kr