2024-10-15 16:42
Emelie Olofsson

Finns det en åldersgräns för högläsning? Jag har redan konstaterat att det absolut inte finns någon övre åldersgräns för att läsa högt eller lyssna på högläsning. Fem, 15 eller 95 år, att lyssna på en högläst bok växer man inte från. Men kan man vara för liten? När är det egentligen dags att börja högläsa för sina barn? Varför inte börja redan när bebisen ligger i magen?

Läs för magen

Redan när fostret är 20 veckor kan det höra ljud utifrån yttervärlden och några månader senare är hörseln fullt utvecklad. Och när bebisen föds känner den igen de röster som den lyssnat på under tiden i magen. Det finns också forskning som visar att barnets språkkänsla börjar utvecklas innan det föds och att det känner igen och föredrar sitt modersmål direkt vid födseln. Därför är det ingen dum idé att sjunga och läsa för sin bebis redan när den ligger i magen. Då får den liksom verkligen språket med sig från början.

Men om ungen nu är ute och inte fick höra Dostojevskij redan i fosterstadiet så är det såklart inte kört än. När den är ute kan jag däremot inte rekommendera just Dostojevskij utan kanske nåt lite enklare (mest för din egen skull – sömndepriverade hjärnor och ryska klassiker är bara inte så kompatibla). Sjung (bebisar bryr sig inte om ifall du är tondöv), berätta om din dag och har du lust att läsa din deckare högt för ditt barn medan hen ligger på magen och tränar nacken eller försöker få tag på en leksak i babygymmet – kör!

Kritisk ålder

Men sen kommer ju den där kritiska åldern när barnen börjar få en starkare vilja. Hen vill ta sig runt, äta på grejer, ta dem, kasta dem … Tiden när du kunde läsa din egen bok – om den någonsin fanns – försvinner och barnet kräver din fulla uppmärksamhet. Då är det dags för tygböcker som prasslar och går att pilla och plocka med och pekböcker med tjocka tuggvänliga pärmar. Och för dig som vuxen, en stor dos tålamod. Tycker du inte att det är kul att säga boll, bil, anka, lampa tusen gång om medan du pekar på tydliga färgglada foton av föremålen i en pekbok så väntar en tuff tid. Eller så får du vara uppfinningsrik och hitta ett sätt att ”läsa” böckerna så att du inte själv förgås av tristess. Gör en berättelse av orden eller hitta på ett rim om varje ord. Ifall ditt barn ens har tålamod att titta på varje bild länge nog för att du ska hinna rimma om den.

Läs överallt!

Tänk möjligheter istället för begränsningar när det gäller var och när ”det passar” med en bok. Läs när ni åker bil, läs i badet, läs medan ni äter, läs på kvällen, på morgonen, innan hen somnar eller när hen just vaknat. Läs medan hen kryper omkring, hoppar i hoppgunga eller tränar på att lägga klossar i en låda. Fastna inte i hur en lässtund ”bör” se ut.
• Hitta en tidpunkt som passar för er.
• Ha böcker i alla rum.
• Försök acceptera att ”läsa en bok” inte betyder att läsa den från pärm till pärm.
• Läs de älskade favoriterna för tusende gången och försöka att nån gång då och då flika en ny, med nya ord och andra formuleringar som utvidgar och utmanar språket.

Aldrig för sent

Läste du aldrig för bebisen i magen? Kom ni aldrig in i en läsrutin i spädbarnsåldern? Var ert hem inte fullt med böcker? Ta det lugnt. Det är aldrig för sent att börja läsa för ditt barn.
• Gå till bibblan och leta tillsammans. Låt barnets intresse styra tills ni hittat en rutin och fråga bibliotekarien om hjälp – det är därför hen är där.
• Börja enkelt och öka svårighetsgraden efterhand som ni båda blir vana vid högläsningssituationen och bokspråket.
• Du behöver inte spela teater, men utnyttja din röst. Läs med ljus och mörk röst, viska och ta i fram tårna. Gör läsningen till en upplevelse. Även för dig själv.

Källor:
Illustrerad vetenskap: Bebisar lär sig språk redan i magen
Sveriges radio: Så lär sig barn språk