Att jobba med klassiker i skolan kan vara lite extra kul, inte minst för att barnen får ta del av litteraturhistoria. Samtidigt finns det mycket nytt material (ofta i flera olika medier) att tillgå – vilket leder till roliga jämförelser och intressanta diskussioner. Något som våra pedagoger också försöker fånga upp i läsnycklarna.
”Det finns så många perspektiv att förhålla sig till eftersom berättelsen är en gammal klassiker med massa frågor man ”måste” ställa, samtidigt ville jag att den skulle kännas relevant och rolig för moderna barn.”– Karna Nyström, litteraturpedagog, angående lärarhandledningen till Robinson Kruse.
Det finns oändligt många vinklar du kan ta vara på när du arbetar med klassiska historier, precis som Karna beskriver i citatet ovan. I En världsomsegling under havet och Robinson Kruse tar pedagogerna fasta på tidsperioden som boken är skriven i. Samtidigt behandlas bokens teman – precis som i vilken roman som helst. Exempel:
- Trots att Jules Verne tyckte om att fantisera om verkligheten och om innovationer känner man igen hans egen tid i boken. Vad tror du att en person på Jules Vernes tid hade känt igen i berättelsen? Vad hade varit nytt? (En världsomsegling under havet)
- Som du läst i boken var myteri ett mycket allvarligt brott. Varför tror du det dömdes så hårt? Ta reda på mer om varför besättningar gjorde myteri? Hur var förhållandena ombord? Kan man dömas för myteri idag? (Robinson Kruse)
Klassikern kan här användas som ett verktyg för att göra historien levande, händelser och tankar som skildras var samtid då och texten fungerar därmed också som ett samtidsdokument. Fokus kan också centreras till själva fenomenet klassiker: Vad utgör exempelvis en klassiker? Varför blir vissa böcker klassiker och vilka böcker som ges ut idag tror du kommer bli klassiker?
Klassikern som inspirationskälla
Klassiker kommer oftast i flera former och format: korta/långa versioner, som film och teater, men också låtskrivare, musiker och illustratörer inspireras av klassikern i sitt skapande. Den skapar en gemensam kulturell grund samtidigt som den inspirerar och visar upp en oändlig variationsgrad – bara fantasin sätter gränsen för hur ni kan arbeta med klassikern.
Psst! Du kan också jobba med Maj Bylocks älskade lättlästa klassiker, som vi har fått äran att återutge på Hegas. Lär mer om hur Maj Bylock såg barn som huvudpersoner.
-
Daniel Defoe195 kr
-
Leif Jacobsen195 kr
-
Selma Lagerlöf139 kr
-
L. Frank Baum139 kr
-
James Mattew Barrie139 kr
-
Herman Melville191 kr
-
Charles Dickens191 kr