2023-10-16 13:06
Emelie Olofsson

Bild ur boken Robin Spököga - Bus eller godis? av Nina Rosenblad. Illustratör: Gustav Lord.

Det här med skräck är ofta en vattendelare. En del älskar det, känslan av kalla kårar i nacken eller när det nästan vänder sig i magen av pirr eller äckel. Andra tycker det är obehagligt och har inget behov av att bli skrämd, oavsett om det är blodigt splatter eller krypande thriller. Men för många som inte läser så mycket kan skräck vara en väg in i litteraturen. Bara intresserad av boktips? Scrolla ner!

Locka till läsning med och läskiga tipsrundor

När nu mörker och halloween närmar sig passar det att peppa med boktips som är både lättlästa och läskiga. För att locka fram läslusten kan du göra som vi gjort i urminnes tider och berätta spökhistorier tillsammans. För dig som vill arbeta lite mer ingående kommer här några tips att ta med dig.

  • Läslusten går igen!
    Gör en egen läskig spökrunda eller ladda ner våra färdiga rundor: Robin spököga-tipsrunda, med läskiga monster. Eller Lilla skräckbibliotekets tipsrunda med läsförståelsefrågor till böckerna i serien. För dig som vill använda en tipsrunda med 9 liv eller fler kan du nu beställa snygga Robin Spököga-skyltar formade som gravstenar till biblioteket eller skolan.
  • Berättade spökhistorier!
    På lågstadiet går skräck särskilt bra hem som ljudbok. Gör en mysig berättarhörna i skolan eller biblioteket där det går att läslyssna på spökberättelser. Välj själv om en vuxen ska högläsa, om elever ska högläsa för varandra, eller om det ska gå en läskig ljudbok på slinga.
  • Skapa egna skräckiskar!
    Med hjälp av vårt kortspel Skruvade Sagor kan du också skapa egna läskiga berättelser tillsammans med eleverna. Använd våra regler eller gör som skolbibliotekarien Helen och skapa dina egna regler!

 

Bild på vår tipsrunda med illustrationer ur boken Robin Spököga - Ensamn i mörkret? av Nina Rosenblad. Illustratör: Gustav Lord.

Rysligt för de yngsta

Skräck måste ju inte göra en sömnlös och livrädd. Ibland räcker det med lite pirr i magen. Det kan till och med få vara roligt inemellan.

Bild ur boken Robin Spököga - Bus eller godis? av Nina Rosenblad. Illustratör: Gustav Lord

Robin Spököga: En mörk luciakväll inser Robin att han faktiskt kan se spöken. Är det bra eller dåligt?
Franken-Flugo:
 Vad händer när den knasiga flugan Flugo förvandlas till ett fruktansvärt monster.
Pirat-apor – Zombie-sjöjungfruarna anfaller: Havets stora skräck pirataporna är på jakt efter skatter när de råkar ut för havets allra värsta skräck – zombie-sjöjungfrur!
Rysmans rysliga butik: Nina behöver pengar och söker jobb i Rysmans butik. Men det visar sig vara en ovanlig butik där hon lär känna både spöken och vampyrer.
Räddast för spöken: Emma berättar för klasskompisarna att hon är rädd för spöken. Några skrattar, men det visar sig att nästan alla faktiskt är rädd för något.

Kalla kårar och otäcka deckare för mellanstadiet

Bild ur boken Knäppa men (nästan) helt sanna berättelser 3 - av Saddleback Educational Publishing. Illustration: Stockbild.

Knackaren och Under isen: En berättelse behöver inte vara lång för att vara läskig. Tobias Gards skräcknoveller är mer än skrämmande trots att de inte är så många sidor.
Skattgömmans förbannelse: Hemsökta saker i en gammal antikbutik. Även den mest harmlösa pryl kan tydligen bära på ondska.
SPLEJ: Kvartetten i deckarserien Splej råkar ofta ut för märkliga saker som ganska ofta verkar övernaturliga och definitivt är otäcka.
Zombie city, Zombie-pandemi, Zombie-world: En pandemi som skapar zombier – det är en otäck, splattrig mardröm från början till slut.
Knäppa men (nästan) helt sanna berättelser: Inte en klassisk skräckis, men en del av berättelserna liknar mer spökhistorier än verklighet.

Splatter, dystopi eller true crime – skräck för tonåringen kommer i många former

Bild ur serien Avbrottet av Daniel Åberg. Illustration: stockbild.

Den sista skolresan: Det ena film- och spelmonstret efter det andra dyker upp och verkar göra allt för att döda Anton och hans klasskompisar.
Avbrottet: Det måste inte vara monster för att vara läskigt. Människors ondska kan vara minst lika otäck.
Mördarens märke: True crime och ond bråd död kan skrämma slag på den modigaste. När det är verklighetstroget kan det bli otäckare än vilken zombieapokalyps som helst. OBS! Kommer i december!

Bild på vår spelkortlek Skruvade sagor med illustrationer ur serien Lilla Skräckbiblioteket av Wiley Blevins. Illustratör: Steve Cox.

Sänk trösklarna med skräck

Många barn och unga som inte läser kollar på film eller spelar tv- och datorspel. De är vana vid läskiga berättelser. Och många skräckböcker flirtar med andra medier, vilket gör dem lätta att ta till sig även för en ovan läsare. De kan till exempel innehålla karaktärer, berättargrepp eller historier som läsaren känner igen. Det här skapar förförståelse och sänker tröskeln till läsningen. Här kan du läsa mer om varför vi på Hegas ger ut så mycket skräck.


Hej!

"Jag som skrivit inlägget är redaktör med ansvar för Hegas faktaböcker. Innan Hegas jobbade jag drygt ett decennium som skolbibliotekarie i Kävlinge kommun. Har du frågor eller funderingar om lättläst? Mejla mig! emelie@hegas.se" – Emelie Olofsson