2023-02-21 13:55
Emelie Olofsson

Smaka lite på ordet: läslust. Har det inte allt? En allitteration, koppling till litteratur och något gott och härligt. Vad som upplevs gott och härligt skiljer sig såklart från person till person, men få tackar väl nej till muffins. Hegas inställning är att böcker ska vara just som muffins – snygga att se på, himmelskt goda och aningen beroendeframkallande. De ska vara ren och skär läslust!

Läslust – en månghundraårig kärlekshistoria

Enligt SAOB – Svenska Akademiens historiska ordbok – finns ordet läslust belagt sedan 1819. Dock vågar jag påstå att fenomenet läslust går tillbaka betydligt längre än så. Ordboken innehåller ingen ordförklaring, men i SAOL (ordlistan från 2015) betyder lust, i sammansättning med ett annat ord, glädje eller nöje. Läslust är alltså, föga förvånande, glädjen att läsa. I en tid när många barn och vuxna inte känner någon sådan glädje är det viktigare än någonsin lyfta frågan om läslust så ofta man kan.

Läslust över nytta

Jag, liksom många av er som arbetar med barns och ungas läsning, är en läsande människa. Och jag kan inte minnas någon period i mitt liv när läsning INTE varit lust. Däremot har olika typer böcker varit olika lustfyllda i olika perioder. Det senaste året har jag till exempel hetsläst feelgood för unga vuxna. Andra gånger har jag haft en mer avancerad litteraturdiet. För mig är det viktigt att läsningen först och främst är lust. Nyttan har betydligt lägre prioritet. Och detsamma gäller såklart för många barn och unga. Är det något i livet som borde få lov att vara helt och hållet luststyrt så är det väl vad man ska läsa.

Lättläst ger läslust

Men när lusten inte finns, för att böcker upplevs som svåra eller tråkiga, behöver vi hitta lösningar. Vi behöver väcka läslusten! Ett sätt kan vara genom att göra böckerna lika lockade som muffins på utsidan. Och lika smarriga på insidan: Luftig text som inte verkar avskräckande. En berättelse som börjar direkt för att dra in läsaren på en gång. Cliffhangers som gör den omöjlig att lägga ner. Tillräckligt enkel för att inte kännas oöverkomlig, men spännande nog att hålla intresset uppe. Allt det här gör och är lättlästa böcker. När läsaren känner att ”Det här klarar jag!” ökar chansen att hen också upplever läslust.

Sänk tröskeln – höj läslusten

Ett annat sätt att väcka läslust hos en ovillig läsare är att låta läsarens intresse styra valet av bok. Fakta, grafisk roman, hästar, zombier – inget ämne är för banalt och ingen genre fel när det gäller att väcka läslust. Vi brukar prata om tröskelböcker – alltså böcker som sänker tröskeln till läsning och motiverar till mer läsning – och här finns verkligen inga andra krav än att de ska vara lockande nog att bli öppnade och lästa.

Normalisera läslust!

Och kanske behöver vi fokusera lite mer på att läslust faktiskt existerar än att så många saknar den – för det går inte att ignorera det faktum att människor upplevt glädjen att läsa i hundratals år. Kanske behöver vi berätta för barn och unga som skyr läsning att böcker får lov att vara muffins. Kanske är en stor del av läslustbortfallet en effekt av fördomarna mot läsning och inte böckerna eller fenomenet läsning i sig. Om vi vuxna vågar erkänna att vi älskar chick lit eller splatter eller dussindeckare från macken så kanske vi kan ta bort känslan av krav och seriositet som finns kring läsning. Låt oss prata och leva läslust!

4 tips för läslust

Men jag kan ju inte lämna dig här, kära läsare, med en abstrakt uppmaning att leva läslust. Så här kommer 4 av våra bästa boktips för att väcka läslust (och en hel lista till för den som vill ha fler).

Tre hästar – Tindra flyttar in. Med pastelliga färger och inspiration från animerad film lockar bilderna – likt en smarrig muffins – in i en underbar värld av vänskap, äventyr och … normkritik! Ja, faktiskt. För Tindra kanske ser ut som en get, men på insidan känner hon sig som en häst och det är det som räknas.

En Minecraft zombies dagbok 7 – Ett oväntat äventyr. För spelintresserade i allmänhet och minecraftnördar i synnerhet har vi vår galna, roliga och lättlästa serie om Minecraft zombien Zombie. Den har allt man kan önska sig av en lättläst bok: lockande omslag, spännande innehåll och hög igenkänning från något som läsaren är van vid, nämligen spel.

Säva spinoff 1 – 100 % Rost. Serien Sävaträsk slog ju ner som en bomb bland ungdomar som aldrig läst en bok tidigare. Motorintresserad ungdom på landsbygden var en grupp som synts sorgligt lite i litteraturen fram till dess. Men det har förändrats. Och nu kommer en spinoff-serie som lockar fler unga att bli läsare. Glöm inte att våra böcker finns både som ljud och e-bok med textmedföljning för den som behöver ytterligare hjälp att sänka tröskeln till läsning.

Fantastiska fakta om dinosaurier – Krigardinosaurier. Hur gamla dinosaurier än blir, blir de aldrig gamla. En spännande, rolig, fascinerande faktabok om dinosaurier som slåss till döden – för en del barn blir det helt enkelt inte bättre än så. Så sätt denna bok i händerna på dem!

 

Emelie Olofsson

Hej!
Jag som skrivit inlägget är redaktör med ansvar för Hegas faktaböcker. Innan Hegas jobbade jag drygt ett decennium (galet länge, jag vet!) som skolbibliotekarie i Kävlinge kommun. Har du frågor eller funderingar om lättläst? Mejla mig!
– Emelie Olofsson