Bloggen om lättläst & Hegas
2024-08-28
11:25
ADAAM är en av de starkast lysande stjärnorna på svensk hiphophimmel. Kärleken till musiken har alltid funnits där. Men trots intresset för att leka med ord fanns inte samma motivation i skolan. Vad kan det bero på och hur kan vuxna peppa unga att fixa plugget?
2024-08-21
09:42
Röbäcks skola i Umeå saknar ett skolbibliotek. Trots det läser eleverna dagligen i skolan. Men på fritiden saknas läslusten. Det ska skolan nu ändra på ? genom att lägga läspussel. Och därför får de Hegas stipendium 2024!
2024-08-14
11:05
Källmedvetenhet lyfts i kursplanerna för svenska och samhällskunskap redan så tidigt som i lågstadiet och sedan hela vägen upp i högstadiet. Det är inte så konstigt när man tänker på det stora informationsflöde vi alla, stora som små, står inför dagligen. Att veta vem och vad man kan lita på är viktigare än någonsin.
Med Källa på det? och Du kan! Källkritik blir undervisningen rolig och effektiv!
2024-06-07
10:29
Undertecknad skriver (som bekant) blogginlägg och redigerar faktaböcker, men jag driver även Lättlästpodden tillsammans med min redaktörskollega Linnea. I skrivande stund har vi släppt 6 hela och 2 halva avsnitt och jag bestämde mig för att ställa Linnea mot väggen med några frågor.
2024-05-31
11:53
Du har säkert hört att högläsning är bra. Men har du egentligen fått veta varför? Högläsning har ingen åldersgräns, inga regler och är helt befriat från prestation. I alla fall för lyssnaren. Högläsning kan vara trygghet, nedvarvning, tidsfördriv och i allra högsta grad en stund för lärande. Många barn lär sig dessutom saker av bara farten när de blir höglästa för, och märker inte ens ansträngningen. Hur bra!?!
2024-05-24
11:00
Hegas bloggserie För skolbibliotekarien vänder sig framförallt till dig som är skolbibliotekarie i grundskolan. Ny på jobbet? Nyutexaminerad? Kanske är du till och med den första skolbibliotekarien på din skola någonsin? Det kan kännas överväldigande. Men ta det lugnt. Här kommer några tips (som jag gärna hade velat ha när jag tog mina första darrande steg i skolbiblioteket) på hur du tar dig an din nya roll och blir en fantastisk skolbibliotekarie som förändrar barns och ungas liv. Det är ett viktigt jobb, och du har chans att göra det. Lycka till!
2024-05-15
14:00
Läsning är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Vi tar till oss text genom ljudböcker, poddar, sociala medier, radio, teve och så vidare. Den som är trygg i sin läsning kan förstå och ifrågasätta informationen omkring sig för att bilda sig en åsikt – och argumentera för den. Starka läsare är därför mindre mottagliga för desinformation och fake news. Men det kräver övning.
2024-04-19
11:37
Många unga funderar över sin identitet och söker bekräftelse i populärkultur. Alla barn och unga ska, oavsett läsförmåga, kunna hitta böcker där olika könsidentiteter och sexuella läggningar normaliseras. Inför Internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi (IDAHOT) peppar vi med våra bästa queera boktips.
2024-03-22
16:00
Skolan ägnar mycket tid och kraft på att lära barn att avkoda text, men att lära sig läsa med flyt är bara början. Tolkning och läsförståelse är minst lika viktigt. Hur utvecklas läsförståelse och vad kan du som pedagog göra för att eleverna ska gå från läskunniga till läsare?
2024-03-20
10:40
I ett öppet brev till skolminister Lotta Edholm och regeringen skriver Silvia Ernhagen, Svensk biblioteksförenings generalsekreterare, och Hilma Olsson, förläggare på Hegas förlag, om vad som krävs för att satsningen på skolbibliotek ska slå rätt.