Bloggen om lättläst & Hegas

Totalt 237 poster
Sida 16 av 24
2020-02-27 13:21
Hegas
Klass 2 på Viktoriaskolan högläste Älgpojken i klassrummet. Vinds äventyr på forntiden väckte en hel del frågor hos eleverna. Varför kallas Vind för älgpojken? Och vad är det egentligen med den där älgen? Och kanske viktigast av allt, finns det fler böcker? För att få svar på sina nyfikna frågor kontaktade klassen författaren Cecilia Sundh. Läs hennes svar om den norrländska stenålderspojken Vind och hans äventyr.
2020-02-24 13:11
Hegas
Hon är författaren till När allt förändras, älskar skräckromaner och tjuvlyssnar på människor i tunnelbanan för inspiration. Emma Frey-Skött är författaren som började skriva böcker av en slump. Nu vill hon göra böckernas äventyr tillgängliga för fler.
0 kommentar(er)
2020-02-07 12:56
Hegas
Patric Nyström och Per Demervall har tillsammans skapat berättelserna om Lisa & Max. Patric skriver och Per illustrerar. Förutom att de jobbar ihop är de också riktigt goda vänner. Men hur började allt?
2020-01-22 12:39
Hegas
Utanför plan är en serie om basket, men kanske ännu mer om relationer, lust, längtan och att våga vara sig själv. Böckerna lyfter både sex och samtycke men också hur alla tycker om olika saker och har olika typer av lust och längtan. Hegas frågade bibliotekarien Denise Kylvik vad hon tycker om den svettiga basketserien.
0 kommentar(er)
2020-01-21 15:50
Hegas
Det enkla svaret på den frågan är att barn och unga vill läsa skräckböcker. Det lite längre svaret på frågan handlar kanske istället om varför just skräck är så lockande eller vem som borde läsa skräck. Och måste skräck nödvändigtvis vara läskigt för alla – eller ens läskigt alls? För att verkligen kunna svara på det ställdes frågan till någon som vet mer. En person som arbetar nära de barn som verkligen älskar just skräck.
0 kommentar(er)
2020-01-21 14:17
Hegas
Vissa barn älskar faktaböcker och slukar allt som kan svara på deras frågor eller berätta hur någonting fungerar, ser ut eller kom till. För andra är fakta bara information som staplas på hög och något som är svårt att känna lust kring. Kanske är det för att det inte ges lika mycket utrymme för fantasi? Men så behöver det ju faktiskt inte alls vara! För även när det handlar om fakta, så kan du med hjälp av fantasin göra det riktigt spännande, tokigt, roligt och lustfyllt. Hegas tipsar om fem sätt att göra faktaläsningen rolig(are)!
0 kommentar(er)
2020-01-09 14:48
Hegas
I det läsfrämjande arbetet med en generation där social interaktion sker hela tiden måste också läsningen bli social. Det säger forskaren Leslie B. Preddy. Unga engageras av litteratur om de får samtala om den och om det innebär en social aktivitet. Men hur gör man läsningen till en social aktivitet då? Och vad betyder det egentligen när man pratar om social läsning? Här får du 4 tips!
2019-12-19 16:02
Hegas
I samtal om hur man främjar läslusten och får barn eller elever att läsa mer, eller överhuvudtaget, dyker ordet tröskelbok ofta upp. En tröskelbok kallas också för ingångsbok, och är precis som det låter en ingång till läsningen och en bok som sänker tröskeln för läsaren. Men varför behövs de och vilka böcker är egentligen tröskelböcker?
2019-11-28 13:51
Hegas
Stallet och hästarna hade en viktig och positiv inverkan på Camilla Jönssons egen psykiska hälsa som ung. Därför blev stallet också en naturlig plats för hennes nya serie att utspela sig i. ”Det enda som hjälper” är hennes tolfte bok som författare och med den vill hon sätta ord på de svåra känslorna och ge hopp till de som drabbats av självskadebeteende.
2019-11-21 13:55
Hegas
Den 14 oktober 2019 utsåg Göteborgs stad årets årskurs 3-bok. I samband med tillkännagivandet hölls en inspirationsdag för de som arbetar i årskurs tre, eller på bibliotek i Göteborgs stad. Årets bok var Splej, mysteriet med häxan av Torsten Bengtsson. Under November delades boken ut till tusentals barn i Göteborg. Några fick till och med besök av häxan Baba Gaga själv! Och du? du har väl inte missat att det kommit ännu en bok om SPLEJ va?
Totalt 237 poster
Sida 16 av 24