2024-06-07 10:29
Lättlästpodden

Undertecknad skriver (som bekant) blogginlägg och redigerar faktaböcker, men jag driver även Lättlästpodden tillsammans med min redaktörskollega Linnea. I skrivande stund har vi släppt 6 hela och 2 halva avsnitt och jag bestämde mig för att ställa Linnea mot väggen med några frågor.

Hej Linnea! Du är ju en av Lättlästpoddens programledare, tillsammans med mig. Vi har varit igång i en termin nu och släppt en hel massa avsnitt. Kan du berätta lite om podden? Vad handlar den om och för vem är den, egentligen?

Den handlar om lättläst. Såklart.
I den här första säsongen har vi velat ge en översiktlig bild av lättläst, vad är det och för vem. Och hur man kan jobba med lättläst.
Vår tanke har hela tiden varit att det ska vara lustfylld kompetensutveckling. Något som finns nära till hands för den som är intresserad. Och lite bitesize sådär. Inte för stort, och tungt och krävande.
Vi tror att de som lyssnar framförallt sysslar med barns läsning, som folk- eller skolbibliotekarie eller lärare, kanske framförallt special/svenska/SvA-lärare. Men den funkar även för alla andra som är intresserad av språk eller barn- och ungdomslitteratur. Vi tror att podden är bra för många eftersom den ger inblick i hur man tänker när man bygger text och hur det funkar när någon ska börja läsa. Till exempel hur man gör läsprocessen mer lustfylld när det är krångligt.

Varför behövs en podd om lättläst? Vad hoppas du att lyssnarna ska få med sig?

Podden behövs eftersom det ofta är svårt att få tid och pengar till kompetensutveckling inom de här yrkena. Det har länge pratats om att läsförmågan blir sämre och vi är många som vill motarbeta det och få läsning att bli relevant i barns och ungas liv igen. Då behövs kunskap om de medel som man kan ta till som redan finns. Och kunskap om varför lättläst finns och hur det kan användas för alla, även om den har fokus på elever med lässvårigheter. Vi vill helt enkelt ge lättåtkomlig kompetensutveckling som är gratis och inte tar så mycket tid i anspråk.

Vi var ju båda poddnoviser när vi satte igång i vintras. Hur har den här terminen har varit? Vad har varit svårt och vad har förvånat dig? Och viktigast av allt: vad har varit roligast?

Allt har varit allt!
Det som förvånat mig mest är mig hur mycket positiv respons vi har fått och det är ju väldigt roligt. Att vi nått folk; att folk har lyssnar och fått något ut av det. Det är inte bara vi som sitter här och babblar, utan någon tar emot och uppskattar vårt babbel.
Det mest utmanande har varit att hitta en bra nivå på hur mycket tid jag kan och behöver lägga på förbereder. Jag skulle ju kunna lägga hur mycket tid som helst på att läsa på inför varje avsnitt, men hur mycket tid behöver jag för att göra det relevant för lyssnaren. Det finns en risk att man läser för mycket och kommer ner på alltför små detaljer.
Men det har varit otroligt roligt att få djupdyka i frågor som jag själv brinner för. Både yrkesmässigt och som stämmer med mina värderingar som person.
Och själva inspelningarna, att få prata om ämnena. Även om vi ofta har förberett oss tillsammans och vet vad vi ska prata om så har samtalen alltid varit roliga och det har känts nytt när vi väl spelar in.

Har du något favoritavsnitt hittills? Vilket och varför?

De två avsnitten när vi gjorde intervjuer med Charlotte Cederlund och Ninni Malmstedt var extra roliga. Det är spännande att höra någon annans tankar som man inte kunnat förbereda sig på. Och jag älskar fantasy vilket nog gör att det avsnittet ligger lite extra nära mitt hjärta!
Och bonusavsnittet om språk och demokrati! Allas rätt att bli läsare är en så viktig fråga och där spelar lättläst en stor och viktig roll. Demokratiaspekten är kärnan till att frågan om lättläst är relevant för så många. Det var härligt att vi fick brandtala lite!

Vi ska göra en säsong till, med 6 nya avsnitt. Är det något avsnitt du ser extra mycket fram emot att spela in?

Ja, hurra! Jag ser fram emot att prata med alla personer som vi ska intervjua i höst. Men jag ser väldigt mycket fram emot att prata med Henrik Jonsson om bildens roll i lättlästa böcker. Det är nog för att jag kan minst om det till att börja med. Det ska bli spännande!

Tre snabba:
Vad läser du just nu?
Iron flame, Rebecca Yarros

Vilka poddar lyssnar du på just nu?
Förlagspodden
My favorite murder
Rättegångspodden

Vilket är ditt bästa läsfrämjartips?
Ha böcker överallt! Ha många olika sorters böcker, även på oväntade ställen. Och säg alltid JA om någon ber dig högläsa!

Tack Linnea!


Har du inte lyssnat än finns alla avsnitt på lättlästpodden.se och där poddar finns.
Och första avsnittet av säsong 2 kommer 7 augusti. Då ska vi prata med skolbibliotekarien Maria Schedvin om skolbibliotekssatsningen i Eslöv och hur man får ovilliga tonåringar att vilja läsa.

Övriga avsnitt:
4/9: Så lockar du unga till folkbiblioteket! Hur jobbar man med lättläst på Helsingborgs stadsbibliotek? Intervju med barn- och ungdomsbibliotekarie Martin Bensch.
2/10: Så läsfrämjar du med faktaböcker! Intervju med skolbibliotekarie och faktaboksförfattare Cilla Dahlén.
9/10: Bokmässan! Vi spanar lättläst-trender och gör intervjuer från mässgolvet.
6/11: Så jobbar du med lättläst och SvA-elever! Intervju med SvA-lärare Karin Horneij.
4/12: Hur används Illustrationer i lättläst litteratur? Intervju med illustratören Henrik Jonsson.


 

Hej!
"Jag som skrivit inlägget är redaktör med ansvar för Hegas faktaböcker och så driver jag Lättlästpodden med en kollega. Innan Hegas jobbade jag drygt ett decennium som skolbibliotekarie i Kävlinge kommun. Har du frågor eller funderingar om lättläst? Mejla mig! emelie@hegas.se" –Emelie Olofsson