2018-10-30 16:12
Hegas

Hans Albin Larsson, professor i historia, är faktagranskare för Åsa Storcks serie På plats i tiden. Vi passade på att fråga honom om hans uppdrag!

Du har faktagranskat Åsa Storcks På plats i tiden. Har du någon favoritdel/avsnitt i böckerna?

– Alla delar innehåller spännande, intressanta och tankeväckande miljöer.

Om du fick välja en historisk favoritplats vilken skulle det vara?

– Det är inte lätt att välja. Lunds domkyrka, Uppsala högar i Gamla Uppsala, Forum Romanum och Stockholms slott är några av mina favoriter.

Vad tycker du gör en historisk roman lite extra bra?

– Om den är välskriven är miljöskildringen välgjord och handlingen realistisk för den tid det gäller. Sedan måste det som alltid vara ett engagerande innehåll förstås.

Har du några tips på hur en pedagog eller bibliotekarie kan göra historien levande och mer spännande för barn?

– Den som kan berätta väl med målande beskrivningar och med engagemang kan locka de flesta att lyssna. Samma sak gäller för det talade ordet som för det skrivna. Ska man tala inför andra, alltså berätta om något ur historien, är det viktigt att tala så att det hörs och inte alltför fort. Den som lyssnar måste få tid att absorbera berättelsen. Sedan tror jag också att ett efterföljande samtal med plats för reflektioner från barnen är väldigt bra. Då kan det också ges möjlighet att förklara ytterligare om något i texten varit svårt att förstå. Det goda berättandet är vägen till att få barnen intresserade.

Dessutom blir berättelsen ofta bättre om den kompletteras med bilder. Man kan börja med en intressant bild och utifrån den gå in i handlingen. Glöm inte heller bort historiska kartor. De ger en visuell förklaring till vad som sker under den tid det gäller.

 Vill du veta mer om författaren bakom serien? Hegas ställde några frågor till Åsa Storck