2023-08-10 12:55
Hegas

Barn gör inte vad vi säger åt dem att göra – de gör vad vi gör! Du har säkert hört det slitna uttrycket många gånger förr, men det ligger något i det. Känns det motigt att tjat inte har någon effekt? Försök se det som en komplimang: barn och unga uppfattar vad vi vuxna gör som viktigt. Om vi visar dem att läsning är viktigt bara genom att själva läsa blir det enklare att prioritera den egna läsningen. Bli en läsande förebild! Här är 5 tips på hur!

Det finns forskning som visar på ett samband mellan förmågan att läsa och intresset för läsning. Ju bättre man är på något desto roligare tenderar det ju att bli. Men det betyder inte nödvändigtvis att alla som kan läsa vill läsa. Det finns nämligen fler faktorer som avgör barns och ungas läsintresse. En av dessa är läsande förebilder.

Även de barn och unga som redan läser frivilligt behöver läsande förebilder. Läsning är en färskvara! Intresset riskerar att dö om ingen uppmuntrar deras läsande och hjälper dem att hitta nya böcker de kan utforska.

1. Läs ofta, mycket och synligt!

Se till att prioritera din egen läsning. Och när du läser, gör det gärna där den du vill inspirera kan se dig. Kan du inte läsa just nu? Bär då med dig en bok, ha en skylt på tröjan som visar vilken bok du längtar hem till och prata om vad du läser eller just har läst klart.

2. Ta dig tid att hitta böcker som passar andra

Så många böcker – så lite tid! Men även om du inte själv hinner läsa allt bör du hålla lite koll på boktrenderna. Då kan bloggar, poddar, tiktok eller forum på nätet vara till hjälp. Se dig omkring för att hitta en bok som du sedan kan rekommendera vidare eller prata om med någon du vill få intresserad.

3. Dela bra böcker du läst med andra

Omge dig själv och den du vill inspirera med böcker. På så sätt kan du utan påtryckningar och tvång väcka en gnista av nyfikenhet. Låt läsandet få en naturlig plats i vardagen och koppla den till positiva samtal och genuint engagemang. Boken behöver inte alltid sättas i ett sammanhang som handlar om lärande. Lärandet kommer av sig själv när intresset väl är väckt!

4. Läs högt!

Det går bra att högläsa för barn och unga i ALLA åldrar. Och du behöver inte avbryta för analyserande frågor eller diskussioner varje gång. Ibland, och framförallt i början, bör högläsningen bara få vara en lustfylld upplevelse som lockar. Här kan du läsa mer om varför högläsningen är viktig.

5. Ta hjälp av andra

Om inget av dina boktips faller den läsovilliga i smaken – ta hjälp av andra läsande förebilder. Kanske finns det någon bokbloggare, bokpoddare eller booktok:are som lockar mer?

    Väck läslusten med dessa!